SEMENT: Denne delen ble satt inn i Bjørn Håvards kne da protesen ble fjernet i 2010. Nå har delen funnet veien ut av kneet. Foto: Privat
SEMENT: Denne delen ble satt inn i Bjørn Håvards kne da protesen ble fjernet i 2010. Nå har delen funnet veien ut av kneet. Foto: Privat

Se hva som kom ut av kneet til Bjørn Håvard (33)

Kneoperasjonen til 33-åringen gikk ikke som planlagt. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

NB! TV 2 advarer mot sterke bilder lengre nede i saken

– Nå blir det hockeykamp. Har fått meg puck, melder Bjørn Håvard Andersen (33) i en e-post til TV 2.

Vega-mannen tar situasjonen med galgenhumor. Men Bjørn Håvard er dypt fortvilet over at han risikerer å miste foten.

Mislykket operasjon

TV 2 har tidligere skrevet om Vega-mannens vanskelige helsesituasjon. 33-åringen lider av hemofili A av alvorlig type. Blødersykdommen fører blant annet til at leddene ødelegges, og i 2003 fikk han satt inn protese i høyre kne. Operasjonen var vellykket.

I 2008 skulle venstre kne byttes ved Rikshospitalet i Oslo. Denne gangen fikk han flere alvorlige infeksjoner, og i 2010 ble protesen tatt ut og erstattet med en såkalt sementspacer for å opprettholde plassen til protesen.

Det er denne sementspaceren som nå har funnet veien ut av Bjørn Håvards kne.

HER KOM SPACEREN UT: Bjørn Håvards kne fotografert 18. desember. Foto: Privat
HER KOM SPACEREN UT: Bjørn Håvards kne fotografert 18. desember. Foto: Privat

– Å i helv... hva nå, tenkte jeg da den smatt ut av kneet, sier Bjørn Håvard.

– Merkelig nok så kjennes det mye bedre da denne biten med skarpe kanter ikke ligger og flytter på seg inni kneet. Har vært veldig plaget med kramper i foten de siste dagene. Nå får jeg meg kanskje en god natts søvn, fortsetter han.

Anbefaler amputsajon

Rikshospitalet er det eneste sykehuset i Norge som kan gjennomføre kirurgiske inngrep på blødere. Men Bjørn Håvard har mistet tilliten til sykehuset og ønsker ikke å la seg operere der. Spesialistene mener at eneste løsning er å amputere foten over kneet, og det ønsker ikke 33-åringen.

Han mener det fortsatt vil være mulig å operere kneet. Alternativene er å sette inn en ny protese eller å stive av leddet. Inngrepene vil imidlertid være risikable, med minst to store kirurgiske inngrep og langvarig antibiotikabehandling.

Andersen mener han ikke ble godt nok informert om risikoen ved inngrepet i kneet. Han har fremmet saken både i Norsk pasientskadeerstatning og i Pasientskadenemnda, men fikk avslag begge steder.

Beklager

I et brev datert 10. desember 2014 beklager Oslo universitetssykehus at de ikke lyktes godt nok med å formidle risikoen ved operasjonen. Bjørn Håvard er glad for unnskyldningen, men vil ikke slå seg til ro med å måtte amputere venstre fot.

– Skal det være et alternativ, må en jo ha flere alternativer. Ellers kalles det jo «eneste løsning», mener Andersen.

Etter at spaceren kom ut, forteller 33-åringen at han har klart å belaste foten bittelitt.

– Så noe positivt kom ut av det, konkluderer han.