IKKE SKREMT: 85 år gamle Ingrid Heggeli sier hun ville invitert 26-åringen inn om han hadde banket på. Foto: Arne Reginiussen/Altaposten
IKKE SKREMT: 85 år gamle Ingrid Heggeli sier hun ville invitert 26-åringen inn om han hadde banket på. Foto: Arne Reginiussen/Altaposten

Ingrid (85) må selv betale for ruta innbruddstyven knuste

Den 26 år gamle notoriske kriminelle mannen som står bak innbruddet hjemme hos 85-åringen er ikke tilregnelig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

21. november lå 85 år gamle Ingrid Heggeli på sofaen hjemme i Alta da en tyv tok seg inn i huset hennes ved å knuse glasset i verandadøra med en stor stein.

En 26 år gammel mann har innrømmet forholdet. Han er imidlertid strafferettslig utilregnelig og kan ikke straffes for forholdet, skriver Altaposten. Mannen ble derfor sluppet fri.

Mannen trenger heller ikke gjøre opp for den knuste ruta, skriver avisen. Den må pensjonisten betale selv.

Juridisk limbo

Ingrid kunne krevd erstatning for ruta. Dette ville blitt del av en straffesak mot mannen. I dette tilfellet vil imidlertid saken etter all sannsynlighet bli henlagt. Dermed kan ikke påtalemyndigheten gjøre noe, opplyser sjefen for retts- og påtaleenheten ved Vestfinnmark politidistrikt, Thomas E. Darell, til Altaposten.

Ingrid Heggeli selv er usikker på hva som blir enden på visa. 

– Jeg vet ikke ennå om jeg må betale. Glassmesteren sa han skulle sende regningen til kommunen, sier 85-åringen til TV 2.

– Hva tenker du om du ender opp med å måtte betale regningen på 3000 kroner?

– Nei, hva skal man si? Man har vel ikke noe man skulle ha sagt.

Ikke lettskremt

Ingrid bor alene, men episoden har verken ødelagt pensjonistens humør eller nattesøvn.

– Hadde han banket på ruta, ville jeg sluppet ham inn og gitt ham mat, sier Ingrid.

– Du er ikke redd for ham?

– Nei, i Jesu navn, jeg finnes ikke redd. Hva skal han gjøre med meg? Jeg har opplevd det meste siden jeg var 17 år, og nå er jeg 85, sier Ingrid.

Sprer frykt i byen

Ingrid er imidlertid kritisk til at mannen får gå fritt rundt i lokalsamfunnet.

Siden 1. januar 2013 er 26-åringen mistenkt for å stå bak mellom 70 og 80 straffbare forhold i distriktet, skriver Altaposten. Politiet kan ikke gjøre noe siden mannen ikke kan straffes.

Ordfører Laila Davidsen (H) bekrefter at mannen sprer frykt i Alta.

– Det er flere som går rundt i konstant redsel. Det er frustrerende at politiet ikke kan gjøre noe før han har skadet eller truet noen. Men hvordan beregner man skade? Det er tydeligvis bare fysisk, for det er et faktum at mange lider psykisk under dette, sier Davidsen til TV 2.

– Hvordan kan situasjonen løses?

– Hvis mannen er for syk til å sendes i fengsel, må han få behandling. Politiet er maktesløse. Situasjonen slik den er nå er så opprørende at det nesten ikke er til å tro, sier ordføreren.

Ukjent med rute-krav

Davidsen er kjent med situasjonen til Ingrid Heggeli, men vet ikke om kommunen har mottatt noen regning for ruta som ble knust.

– Om vi får en slik henvendelse, vil vi behandle saken, sier ordføreren.