DØMT: Sadi Bugingo fikk 21 års fengsel i tingretten. Nå er han dømt i Borgarting lagmannsrett. Tegningen er fra tingrettssaken i 2012. Tegning: Marco Vaglieri / NTB scanpix
DØMT: Sadi Bugingo fikk 21 års fengsel i tingretten. Nå er han dømt i Borgarting lagmannsrett. Tegningen er fra tingrettssaken i 2012. Tegning: Marco Vaglieri / NTB scanpix

Rwander kjent skyldig i massedrap

Sadi Bugingo (49) er i lagmannsretten kjent skyldig i medvirkning til drap på over 2000 tutsier under folkemordet i Rwanda i 1994.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Juryen i Borgarting lagmannsrett svarte tirsdag ja på alle de 20 hovedspørsmålene med unntak av ett – som omhandlet et enkeltdrap. Straffeutmålingen er ventet i midten av januar. 

– Denne saken viser at Norge har evne og vilje til å straffeforfølge de aller alvorligste internasjonale forbrytelsene, sier aktor i saken, statsadvokat Marit Bakkevig, i en kommentar.

– Det er en fare for at personer som har gjort seg skyldig i folkemord – eller en annen grov forbrytelse – søker opphold i et annet land for å slippe unna straffeforfølgning. For å forhindre at noen unndrar seg straff må vi som rettsstat vise at vi kan etterforske og føre slike saker for norsk rett, fortsetter statsadvokaten.

I Oslo tingrett ble rwanderen dømt til 21 års fengsel. Det var første gang en norsk domstol felte dom i en sak tilknyttet folkemord. Retten slo fast at Bugingo hadde hatt en lederrolle i to massakrer og fant ikke en eneste formildende omstendighet.
49-åringen har hele tiden hevdet sin uskyld.

Bugingo kom til Norge i 2001. Han jobbet som renholder i Bergen da han ble pågrepet våren 2011.

I februar 2013 ble han dømt til fengsel i 21 år for medvirkning til drap på opp mot 2000 mennesker under folkemordet i hjemlandet.

Oslo tingrett fant det bevist at han medvirket til to massakrer, samt drap ved sykehuset i hjembyen Kibungo i april 1994.

Retten konkluderte med at Bugingo hadde hatt en lederrolle under massakrene. Mannen har hele tiden nektet straffskyld.

(©NTB/TV 2)