Politiet vil at flere anmelder hatkriminalitet 

Flere er anmeldt for hatefulle ytringer blant annet mot jøder etter at Oslo-Politiet opprettet en egen hatkrim-gruppe.

– Vi har kun drevet på i noen få måneder, men allerede har vi hatt en liten økning i antallet anmeldelser, så det går den riktige veien, sier politiførstebetjent Monica Lillebakken til TV 2.

Hun leder hatkrim-gruppen ved Manglerud politistasjon. 1. september overtok de etterforskningen av alle hatkriminalsaker i Oslo politidistrikt. I fjor ble det anmeldt 55 tilfeller av hatkrim i Oslo, og antallet blir høyere i 2014, varsler Lillebakken.

Hatkrim omfatter straffbare handlinger, motivert av negative holdninger mot religion, etnisk bakgrunn, seksuell legning og uttrykk, samt nedsatt funksjonsevne. 

Satans barn

Hatkrim-gruppen avsluttet denne uken etterforskningen av den anonyme bloggen «Internetts mørkeste krok», som ble anmeldt av Antirasistisk Senter 20. november i fjor. Bloggen ble anmeldt for brudd på paragraf 135 a, om hatefulle og diskriminerende ytringer. I anmeldelsen ble det gjengitt en rekke nedsettende uttalelser om jøder, og advart mot en «jøderegisert rasekrig»:

«(..) denne krigen kommer til å bli utkjempet helt til Satans barn er totalt utryddet fra jordens overflate. Guds barn er den hvite ariske rase, og Satans barn er jødedommen», het det i bloggen.

Gjennombruddet i saken kom etter at hatkrim-gruppen overtok etterforskningen i høst.

Blogger siktet

Hatkrim-gruppen har identifisert bloggeren og siktet en 34 år gammel Oslo-mann for hatefulle ytringer. Saken blir nå oversendt statsadvokaten til vurdering, opplyser politiadvokat Oda Karterud.

Mannen skrev flere hundre sider med jødehets mens han jobbet på et prosjekt i Canada for et stort norsk selskap. 

– Jeg har sluttet å blogge, og ønsker å legge saken bak meg, sier 34-åringen til TV 2.

Han vil ikke kommentere siktelsen utover dette, og viser til at han mistet jobben som følge av anmeldelsen. 

– Da vi ble gjort oppmerksomme på bloggen til vedkommede avsluttet vi umiddelbart hans engasjement. Synspunktene han fremmet var et brudd med våre verdier og retningslinjer for ansatte, bekrefter informasjonssjefen i selskapet overfor TV 2. 

Store mørketall

Mens det i Sverige blir anmeldt rundt 5500 saker i året, ligger antallet anmeldelser i Norge på mellom 250 og 300.

Hatkrim-gruppen ved Manglerud politistasjon inviterte derfor Stockholm-politiets hatgruppe til Oslo denne uken for å lære av sine svenske kolleger, blant annet for å få ned mørketallene.

– Om lovbrudd ikke blir anmeldt, så finnes de ikke. Politianmeldelser er det som ligger til grunn for statistikken. Kommer det inn flere politianmeldelser, så løfter man problemet opp på dagsorden, sier lederen for hatkrim-gruppen i Stockholm, Daniel Godman. 

Håper på dom

Ledelsen ved Antirasitsisk Senter er svært fornøyd hatkrim-gruppens arbeid, og håper på en fellende dom mot den 34 år gamle mannen etter paragraf 135 a. Svært få er dømt for brudd på denne paragrafen etter at den ble innført i 1970, fordi den er satt opp mot ytringsfriheten.