OVERVÅKET: Aftenposten har avslørt at falske basestasjoner har overvåket blant annet Stortinget. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
OVERVÅKET: Aftenposten har avslørt at falske basestasjoner har overvåket blant annet Stortinget. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Burde ha avslørt overvåkingen – men mangler utstyret

Post- og teletilsynet sier de burde ha avslørt de falske basestasjonene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I formiddag innkalte Post- og teletilsynet til krisemøte etter Aftenpostens avsløringer om falske basestasjoner i hovedstaden. Eierne av de tre mobilnettene i Norge og Nasjonal sikkerhetsmyndighet var innkalt til møte for å diskutere hvordan man kan avdekke overvåking av mobiltelefoner.

Men allerede før møtet erkjente tilsynet at det var de som skulle ha avslørt overvåkingsutstyret.

Går i seg selv

– Det er viktig å gå i seg selv her og se at det skulle vi ha gjort, sier assisterende direktør Elisabeth Aarsæther i Post- og teletilsynet til TV 2.

Etter to timer i krisemøte var konklusjonen at noe nå må gjøres, men hva er fortsatt uklart.

– Nå skal vi sammen med teleselskapene og Nasjonal sikkerhetsmyndighet vurdere ulike tekniske løsninger som kan bidra til å hindre denne typen overvåking i fremtiden, sier avdelingsdirektør Einar Lunde i Post- og teletilsynet til TV 2.

Mangler utstyr

Aftenposten har sammen med to private sikkerhetsselskap avdekket opptil ti falske basestasjoner i hovedstaden, som kan overvåke mobiltelefoner. Sikkerhetsselskapene har benyttet avansert kontraetterretningsutstyr i arbeidet. Dette er utstyr som Post- og teletilsynet ikke har.

Hvorfor har Aftenposten avdekket dette og ikke dere?

– Nei, Aftenposten har gjort en solid jobb som vi har kreditert de for og det er et kraftig signal, sier Lunde.

Burde dere ha oppdaget dette?

– Vi har en prosess på gang, hvor vi ser på om vi skal tenke annerledes om hvordan vi skal være til stede med observasjoner når det gjelder elektromagnetiske spektrum.

Men har dere verktøyene til det?

– Vi har grunnutrustning og vi har meget kompetente medarbeidere, men vi har ikke den spesifikke utrustningen til å detektere denne type trusler.

Hvorfor har dere ikke det?

– Som jeg sier vi har hatt en reaksjonsfilosofi som går på å reagere på oppdagede problemer i nettene, men dette har ikke vært oppdaget som et problem i nettene.

Vil dere nå skaffe dere dette utstyret?

– Vi vurderer hvordan vi skal gjøre dette fremover, sier avdelingsdirektør Einar Lunde i Post- og teletilsynet.