Kronefallet gir sydenbakrus og svekket svenskehandel

Hvis kronekursen holder seg like lav, vil nordmenn ikke lenger kunne oppføre seg som oljerikinger i syden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag sank oljeprisen til under 60 dollar, for første gang siden mai 2009. Og kronekursen fulgte med nedover.

– Den store driveren er svekket oljepris, som giør at vi får dårligere økonomiske utsikter, sier valutaanalytiker Camilla Viland i DNB.

Viland slår hull på myten om at den norske kronen er en spesielt «hard» valuta, selv om vi sitter på verdens største pensjonsfond.

– Nei, og vi har sett tidligere at når markedsaktørene vil ut av kronen og den svekker seg, går det gjerne fort, så kronen er en liten og illikvid valuta.

Svekket kjøpekraft

Svakere kronekurs fører til at nordmenns internasjonale kjøpekraft også svekkes, og det gir utslag på en rekke varer og tjenester.

– Det påvirker oss hvis vi skal ut og reise, og det blir dyrere å feriere. Det blir dyrere å handle i utenlandske nettbutikker, og mange importerte varer i norske butikker blir dyrere, sier Viland.

I dag ble til og med den svenske kronen sterkere enn den norske, for første gang på 22 år.

– Så jeg tror vi vil kunne se at det blir mindre attraktivt å reise over grensa for å handle, avslutter Viland.

Gir ikke opp syden

Hos Star Tour kan de berolige med at flyreiser og hotellopphold som inngår i alle pakketurene er innkjøpt for lengst, slik at kronefallet foreløpig ikke gjør utslag på prisen. Men, det vil merkes på lommeboken når vi skal kjøpe varer og tjenester i euroland som Spania, Italia og Hellas.

– Det er klart at når euroen nærmer seg tier’n vil mat og drikke bli dyrere, sier informasjonssjef Elisabeth Larsen-Vonstett i Star Tour.

Hos Star Tour tror de at dyrere euro kan føre til at sydenturistene velger reisemål med svakere valutaer

– Jeg tror Tyrkia, som er uten euro, vil merke det, og Kroatia og Bulgaria.

Men til syden kommer vi fortsatt til å reise.

– Og så tror jeg at man samtidig dropper litt shopping og sånt når euroen nærmer seg ti kroner. Men det skal mer til enn høy euro til at nordmann dropper sydenferien sin, sier Vonstett-Larsen.