Ripssild, klar sild, karrisild og sildesalat med røbeter. Foto: TV 2
Ripssild, klar sild, karrisild og sildesalat med røbeter. Foto: TV 2

Sild til julebordet

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kongelig dansk ripssild

Ca 200 g kryddersild
50 g – 2 ss ripsgele 
½ dl tomatketchup (ikke for søt)
1 rød sjalottløk
1 fedd hvitløk
1 ts frisk hakket estragon eller ½ ts tørket
Salt, pepper

Tørk av silden med litt kjøkkenpapir. Del silden i passende ”gaffelbiter”.
Smelt ripsgele, uten å koke, tilsett tomatketchup, finhakket rødløk, finhakket hvitløk, finhakket estragon og smak til med salt og pepper (husk at silden er salt).
Hell laken over silden og mariner under lett press i ca 3 dager. Bør stå kaldt.
Server silden på rugbrød eller knekkebrød.

Klar sild med akevitt, fennikel og dill

Akevitt kan sløyfes og erstattes med med 1-2 ts karve og anis
Ca 200 g sildefileter
1 fennikel
2 røde sjalottløk
Lake:
1 dl vann
½ dl eddik
¾ - 1 dl sukker
2-3 ts sitronsaft
½ ts honning
1-2 ss akevitt

Ta silden ut av laken og la den renne godt av seg. Skjær sildefiletene i ”gaffelbiter”.
Kok opp vann, sukker og eddik til laken. Smak til med sitronsaft, honning, akevitt og pepper.
Avkjøl.
Skjær fennikel i tynne skiver/strimler og sjalottløk i tynne skiver. Legg fennikel, sild og sjalottløk lagvis i glass. Hell over laken og sett på lokk. La stå og trekke smak i kjøleskap ca 5 dager før servering.

Karrisild

2 kryddersildfileter
2 ss rømme
1 ss majones
2 ts karri
1/2 eple
Ca 1/2 dl finhakket vårløk eller purre
Finhakket gressløk, dill, persille eller karse

Smak på sildefiletene er de salte skyll av dem i rennende kaldt vann og tørk godt av dem.
Skjær sildefiletene i små biter.
Bland sammen rømme og majones, og smak til med karri.
Rør inn eple i terninger og finhakket grønt. Vend sildebitene lett inn i dressingen.
La gjerne silderetten stå og trekke 1 døgn før servering.

Sildesalat med rødbeter

3-4 spekesild/kryddersildfileter
1 ½ dl lettrømme
2 epler
4-6 skiver syltet rødbeter
1 liten løk
3-4 ss rødbetelake
Salt, pepper

Hvis silden er salt, legg den i skummet melk 1-2 timer.
Skjær epler og rødbeter i terninger og finhakk løken. Bland alt i rømmen og smak til med rødbetelake, salt og pepper. La salaten stå og trekke i værelsestemperatur 1-2 timer eller natten over i kjøleskap før servering.
Server evt med hardkokte egg.