SKOLEMASSAKRE: En gutt som overlevde angrepet bæres i sikkerhet.
SKOLEMASSAKRE: En gutt som overlevde angrepet bæres i sikkerhet.

Minst 132 barn drept i en av historiens verste massakre

Skoleelevene skal ha blitt regelrett henrettet mens terroristene beveget seg rundt på skolen. Ni Taliban-krigere er skutt og drept etter ni timers kamp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

SISTE: Tragedien i Pakistan har så langt krevd 141 menneskeliv. Det melder nyhetsbyrået AFP. 132 av disse skal være barn, ifølge BBC.

De ni Taliban-krigerne skal nå alle være skutt og drept etter ni timers kamp.

Det opplyser en kilde i det pakistanske forsvaret. Kilden som ikke navngis, sier også til Reuters at det pakistanske militærets operasjon er over.

– Alle ni militantene er døde etter flere timer med kamper, sier kilden.
Også nyhetsbyrået AFP melder at kampene er over.

Det ble tidligere meldt om seks drepte Taliban-angripere. Taliban har selv opplyst at de sendte seks opprørere med selvmordsvester for å angripe skolen.

Reuters' kilde sier sju pakistanske soldater, inkludert to offiserer, ble såret i kampene. 

Brukte fire timer på å avslutte angrepet

Angrepet begynte i 13-tiden lokal tid, og det tok rundt fire timer å få stanset Taliban-krigerne. En time etter at militæret kom seg på innsiden av skolebygningene skal operasjonen ha blitt erklært avsluttet.

Det skal ha vært minst 500 elever og lærere på skolen da Taliban gikk til angrep tirsdag morgen. Lokale medier melder at det var eksamensdag på skolen da terroristene gikk til angrep.

– Vi valgte hærens skole for angrepet fordi regjeringen angriper våre familier og våre kvinner, sier Talibans talsmann Muhammad Umar Khorasani, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

I følge den pakistanske avisen NewsWeek Pakistan ble angriperne bedt om å gå etter eldre elever. Skolen skal ha elever i alderen 10 til 18 år.

Vitner forteller hvordan en eksplosjon rystet skolen, og at bevæpnede menn, kledd i militæruniformer, gikk fra klasserom til klasserom og skjøt skolebarn, melder NTB.

– Da vi kom ut av klasserommet så vi kroppene til våre klassekamerater ligge i korridorene. De blødde. Noen var skutt tre ganger, andre fire, sier en elev som overlevde angrepet.

– Mennene gikk inn i rommene og skjøt tilfeldig mot ansatte og elever, sier han.

Kan være hevnangrep fra Taliban

I en uttalelse til Reuters sier Taliban at de angrep skolen fordi den pakistanske hæren har angrepet deres familier. Skolen er drevet av det pakistanske militæret og dette angrepet kan dermed ses som et hevnangrep.

SKOLEBARN: Militæret evakuerer skolebarn i Peshawar tirsdag. Foto: Reuters
SKOLEBARN: Militæret evakuerer skolebarn i Peshawar tirsdag. Foto: Reuters

«Vi vil at de skal føle vår smerte», heter det i uttalelsen fra Taliban.

Området ligger nærme grensen til Afghanistan og har blitt utsatt for terrorangrep flere ganger. I følge offisiell statistikk skal 191 personer ha blitt drept i terrorist-relaterte hendelser dette året. Det tallet kommer før denne tragedien inntraff.

Erna Solberg fordømmer angrepet

– Jeg fordømmer på det sterkeste det avskyelige terrorangrepet mot uskyldige barn og lærere. Min medfølelse og sympati går til familiene som er rammet, og hele den pakistanske befolkningen, som opplever et økende voldsnivå og større utrygghet, sier Solberg til NTB.

Kadafi Zaman: – Taliban er svekket

PÅRØRENDE FORTVILER: Utenfor sykehuset fortviler pårørende mens dødstallene stiger. Foto: AP/Mohammad Sajjad
PÅRØRENDE FORTVILER: Utenfor sykehuset fortviler pårørende mens dødstallene stiger. Foto: AP/Mohammad Sajjad

– Det er en svært dramatisk situasjon. Tidligere har man sett at ekstremistene har gått mot mål som de militære, flyplasser og symbolbygg. Her går de altså mot barn, skolebarn, sier TV 2s reporter Kadafi Zaman.

Han har fulgt utviklingen i området i årevis og tror dette kan være en motreaksjon fra Taliban og ekstremister mot den pakistanske hæren.

– Taliban har blitt svekket den siste tiden i dette området. Den pakistanske hæren innledet en storoffensiv i juni og mer enn 1200 ekstremister er drept og over 200 er tatt. 

Dette er trolig en motreaksjon mot den massive operasjonen. Men mens man tidligere har sett at de har angrepet soldater så velger Taliban nå å ta barn, de svakeste av de svakeste, sier Zaman.

Redd Barna: Kynisk bruk av barn i konfliktsituasjoner

Generalsekretær i Redd Barna Tove Wang sier det har vært flere lignende angrep den siste tiden. 

– Det som har skjedd i Pakistan er grusomt, skremmende og har et omfang som er helt ufattelig. Samtidig føyer det seg inn i rekken av angrep mot skoler. Vi har også sett slike angrep i Afghanistan, Syria og Nigeria den siste tiden, sier Wang til NTB.

Hun påpeker at angrepet skjer samme dag som 20 stater møtes i Genève for å bli enige om retningslinjer for å trygge skoler mot angrep.

– Angrepet viser at slike retningslinjer er helt nødvendige. Skolene blir angrepet for å spre frykt og eskalere konflikter. Dette fører til at barn ikke tør å gå på skolen, og at foreldre ikke tør sende dem, sier hun.

(TV2/NTB)