Norske Abu (23) drept i bombeangrep i Syria

Abu Aluevitsj Edelbijev (23) har kriget i Syria siden sommeren 2013. I forrige uke ble han drept i et bombeangrep.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Enda en norsk statsborger er drept i Syria. Antirasistisk senter vil nå ikke bare ha fokus på fremmedkrigere, men også norske sympatisører av terrorgrupper som Islamsk Stat.

SYRIA: Til høyre i bildet er Abu Aluevitsj Edelbijev (23) i Syria. FOTO: SKJERMDUMP
SYRIA: Til høyre i bildet er Abu Aluevitsj Edelbijev (23) i Syria. FOTO: SKJERMDUMP

Fra Fredrikstad

Høsten 2013 reiste norsk-tjetsjeneren Abu Edelbiejv fra Norge til Syria. Han dro sammen med flere andre fra Lislebyveien i Fredrikstad. Politiets sikkerhetstjeneste siktet mannen for deltagelse i en terrororganisasjon og frøs kontoene hans. Forrige uke ble 23-åringen drept i et bombeangrep. Han etterlater seg en kone i Syria.

På samme tid som Edelbijev ble drept, bombet den USA-ledede militære operasjonen «Operation Inherent Resolve» flere stillinger i Syria som tilhørte terrororganisasjonen Islamsk Stat.

Totalt har minst 13 personer som har reist fra Norge mistet livet i Syria.

Sympatisørene

– De blir lurt, både med tanke på hvem de reiser til, hva som skjer der, hva de skal være med på og dessverre ender mange av opp som kanonføde, sier Shoaib Sultan fra Antirasistisk Senter.

Shoaib jobber med radikalisering og mener fokus også må rettes mot sympatisørene til terrorgrupper som Islamsk Stat.

– Det er en problemstilling vi helt klart trenger å ta tak i. Sympatisørene får i all for stor grad fritt spillerom og vi trenger å diskutere litt hva slags verktøy vi skal ha for å få bukt med dette, sier Sultan til TV 2.

Familien til Edelbijev ønsket ikke å kommentere saken.

Har du tips om nordmenn som kjemper for IS i Irak eller Syria? Da vil våre journalister snakke med deg. Send vanlig epost direkte til journalistene her. Eventuelt kan du sende melding / ringe kryptert