FÅR KRITIKK: Europaminister Vidar Helgesen (H) og statsminister Erna Solberg (H) får kritikk av EU for ikke å ha innfridd i ostetollspørsmålet.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
FÅR KRITIKK: Europaminister Vidar Helgesen (H) og statsminister Erna Solberg (H) får kritikk av EU for ikke å ha innfridd i ostetollspørsmålet. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Ny EU-rapport gir regjeringen krass kritikk for ostetollen 

BRUSSEL/OSLO (TV 2): EUs evaluering av Norge er klar. Regjeringen får kritikk for ikke å ha fjernet ostetollen, slik den lovet EU. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

EU er fortsatt forbannet over at den norske regjeringen ikke har fjernet ostetollen, slik den lovet. De kritiserer også regjeringen for å være for trege med å innføre EU-regler i Norge.

Det viser EU-rådets evaluering av forholdet med Norge og de andre EØS-landene, som skal vedtas av EU-landenes utenriksministere i Brussel i morgen, tirsdag.

TV 2 har fått tilgang til rapporten, der i EU i år spesielt legger stor vekt på at Norge må fjerne ostetollen.

**Se hele rapporten her (pdf). 

EU «forventet reversering av ostetollen»

EU minner i årets evaluering om turen som Norges ferske europaminister, Vidar Helgesen (H), gjorde til Brussel i november i fjor som «førte til at EU forventet snarlig tilbaketrekking av skadelige tollsatser».

Det skjedde ikke. For som TV 2 har fortalt om gjennom flere reportasjer, glemte Helgesen å forsikre seg om støtte i Stortinget.

Etter turen hans til Brussel ble det nemlig klart at det ikke er flertall i Stortinget for å fjerne ostetollen, slik regjeringen sa de skulle gjore. Ostetollen har skapt harme i EU, og hos Norges nærmeste naboer.

– EU er fullt på det rene med alt vi har sagt. Og vi har ikke lagt skjul på at ostetollen kommer opp i nesten alle møter vi har hatt. Ikke bare med EU i Brussel med enkeltland. Og vi klargjører hver gang hva som er regjeringens grunnholdning og hva som er realiteten i Stortinget, sier europaminister Vidar Helgesen (H) til TV 2. 

Krever reversering av ostetollen

Nå ber EU-landene Norge instendig om å reversere tollsatsene. Rapporten viser også til de pågående forhandlingene med EU om EØS-avtalens punkt om handel med landbruksprodukter (EØS-avtalens artikkel 19).

TV 2 vet at EU i disse forhandlinger har lagt frem et klart krav om at den norske ostetollen reverseres.

– Vi har forklart til EU det som er regjeringens standpunkt, men også det som er virkeligheten på Stortinget. Og det er at Venstre som før valget var for å fjerne ostetollen, gjorde det klart at de ikke ville støtte en reversering, sier Helgesen. 

Jeg har aldri lagt skjul på at ostetollen er en sak som tas opp nær sagt i hvert møte med EU, sier europaminister Vidar Helgesen (H) til TV 2.

Evalueringen av Norge og EØS-landene gjennomføres av EU annethvert år. Sist gang i desember 2012, da Norge også fikk kritikk på en rekke punkter.

– Norge innfører EU-regler for tregt

EU er også sterkt kritiske til at Norge fortsatt ligger langt bak i å innføre EU-regler i norsk lov. Her var EU også kritiske i evalueringen for to år siden.

I konklusjonene står det at EU forventer at Norge raskt øker innsatsen for å oppfylle forpliktelsene i EØS-avtalen og møter tidsfristene for å innføre EU-lover i Norge.

At EU fortsatt er sterkt kritiske til Norge på disse punktene, ser ikke ut til å bekymre landets første rene europaminister i en regjering som gikk til valg på å bedre forholdet til EU.

Europaministeren er fornøyd

Europaministeren mener regjeringen har kommet langt på ett år, selv om EU kritiserer Norge på de samme punktene som for to år siden. 

– Hovedpunktet er at det er gode relasjoner mellom Norge og EU. Vi er i god gang og styrer ting i riktig retning, sier EU-ministeren. 

– Du er landets første rene europaminister. Har du fått til det du skulle?

– Jeg har fått til mye av det jeg satte meg fore det første året.

– Selv når EU er kritiske på de samme punktene som i fjor?

– EU repeterer sitt punkt om ostetollen, og det har jeg aldri lagt skjul på. Det gjør de hele tiden. EU sier også det samme vi sier om at etterslepet er for høyt. Men det at vi har fått det ned fra 600 rettsakter til cirka 400 på et halvt år ...

– Hvordan kan du si at du har lykkes?

– Jeg sier at vi går i riktig retning, sier Helgesen. 

Erna: - Vi er ikke i havn

Statsminister Erna Solberg (H) forsvarer regjeringens innsats i europaspørsmålene, til tross for kritikken fra EU. 

- Vi har gjort mye god jobb, men vi er ikke i havn, sier statsministeren til TV 2.