PST skal etterforske mobilovervåking

Politiets sikkerhetstjeneste skal granske om fremmede stater står bak falske basestasjoner.

Etter at Aftenposten i helgen har avslørt at falske basestasjoner ser ut til å være i bruk flere steder i hovedstaden, opplyser Politiets sikkerhetstjeneste (PST) at forholdet skal etterforskes.

– PST har i dag besluttet å iverksette etterforskning for å undersøke om opplysningene som har fremkommet den siste tiden rundt falske basestasjoner dreier seg om ulovlig etterretningsvirksomhet til fordel for fremmede stater jf. straffeloven § 91a, heter det i en pressemelding.

Aftenposten har kunnet avsløre det er satt opp flere hemmelige, falske basestasjoner, såkalte IMSI-catchere, rundt flere sentrale bygninger i hovedstaden. Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) har i helgen gjort egne undersøkelser, og i dag fikk regjeringen en rapport med de foreløpige konklusjonene.

– Justisdepartementet, Forsvarsdepartementet og PST har nå fått oversendt rapporten. Deler av innholdet er gradert, så rapporten vil ikke bli offentliggjort, men vi kommer til å publisere noen hovedpunkter fra den i løpet av dagen, opplyser kommunikasjonssjef Kjetil Berg Veire ved NSM, til Dagbladet.

Ifølge NSM er det sannsynlig at det er avdekket falske basestasjoner:

– Vi har gjort undersøkelser over flere dager, ved bruk av forskjellige metoder og tekniske verktøy. Vår hovedkonklusjon er at det er sannsynlig at funnene Aftenposten har gjort gjennom sine undersøkelser er reelle, sier direktør i Nasjonal sikkerhetsmyndighet, Kjetil Nilsen.

Utstyret skal være svært avansert og ha en prislapp på mellom 500.000 kroner og to millioner kroner. Flere falske basestasjoner som kan overvåke politikere og andre som er i området, er satt opp i Oslo-området, blant annet rundt Stortinget.

– Det som er blitt avslørt er veldig, veldig alvorlig. Og det er jo spennende å se hva vi har av motkraft for å få stoppet dette, sa Venstre-leder Trine Skei Grande til TV 2 da det ble kjent at Stortinget overvåkes.