Overlege mener barn har godt av fettet i helmelk

Professor og tidligere overlege Dag Bratlid mener Helsedirektoratets melkefettråd ikke henger på greip. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
MELKEFETTDEBATT: Henriette Øien, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, mener barn bør innta magre meieriprodukter i det daglige. Det er professor og tidligere overlege Dag Bratlid uenig i. Foto: arkiv
MELKEFETTDEBATT: Henriette Øien, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, mener barn bør innta magre meieriprodukter i det daglige. Det er professor og tidligere overlege Dag Bratlid uenig i. Foto: arkiv

I Helsedirektoratets gjeldende kostholdsanbefalinger står det at man bør begrense inntaket av meieriprodukter som inneholder mettet fett. I barnehager har de innført råd om kun å servere lett-, ekstra lett-, eller skummet melk til måltidene.

– Vi bør innta magre meieriprodukter i det daglige, dette er råd vi bygger på 100 ulike eksperter i Norden, sier Henriette Øien, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet.

Melkefett gir helsegevinst

Dette er professor og tidligere overlege ved St. Olavs hospital, Dag Bratlid, uenig i. Han sier at mye forskning tyder på at det mettede fettet i melk gir helsegevinster for barn.

– Det er både norske og flere internasjonale studier som tyder på at melkefett er gunstig for barn. Disse studiene viser at barn som drikker mye helmelk synes å bli slankere, og utvikle mindre risiko for fedme, enn de som drikker lettmelk-produkter, sier Bratlid.

Han mener at det er en bred og sammensatt problemstilling som totalt sett gir et litt annet bilde enn at man bør unngå å gi barna helmelk.

Bør varieres

Henriette Øien fra Helsedirektoratet er enig i at fett er en viktig del av kosten, men at fettypene må varieres.

– 25-40 prosent av kostens energiinnhold bør komme fra fett, men dette bør være en variasjon av mettet, enumettet og flerumettet fett, forklarer Øien.

Gunstig for hjernen

En av Bratlis argumenter for at man ikke bør kutte ut helmelka i barnehagene er at flere studier viser at det er gunstig for hjernens utvikling.

– Stort inntak av melkefettstoffer - også fra smør - har noe å si for hjernens utvikling. Blant annet med tanke på læringsevne og intelligens, forteller Dag Bratlid.

I morgen får God morgen, Norge besøk av to mødre som har kuttet ut både melk og gluten i familiens daglige diett. Begge mødrene påstår at hele familien har blitt sunnere og fått bedre helse. Følg med klokka 08.45 i morgen tidlig!