GOOGLE SER DEG: Har vi søkt på noe spennende i år?
GOOGLE SER DEG: Har vi søkt på noe spennende i år?

Dette søkte vi mest på i 2014

Se hvilke ord vi nordmenn var mest nysgjerrige på i året som gikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag lanserer Google sin årlige Zeitgeist, en oversikt over nordmenns internettsøk. Lista viser hva vi nordmenn var mest opptatte av i 2014. Og det var kanskje ikke akkurat de ordene eller kjendisene du trodde...

– Det ordet vi googler aller mest er ironisk nok «Google», «Facebook» og «YouTube», sier salgsdirektør i Google Norge, Siri Børsum.

– Zeitgeist 2014 byr både på det forutsigbare, som at Petter Northug var mye søkt på, men også det kuriøse som at «hvordan bli gravid» er mer søkt på enn «hvordan få orgasme», sier Børsum.

Ifølge lista er det veldig mange som lurer på «hva klokka er» og «hvor mange heter».

– På fjerdeplass på «hva-lista» kommer «hva betyr swag». Det er tydelig at voksne søker opp ungdomsuttrykk, sier Børsum.

Tone Damli på topp fem-lista

TOPP FEM: Tone Damli Aaberge havner på en femteplass blant de mest søkte kjendisene på Google.no. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix
TOPP FEM: Tone Damli Aaberge havner på en femteplass blant de mest søkte kjendisene på Google.no. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix

På lista over de mest søkte kjendisene topper ikke overraskende Justin Bieber etterfulgt av artisten Ariana Grande og Jennifer Lawrence. Det finske tenåringsidolet Isac Elliot kaprer fjerdeplassen, mens Tone Damli sørger for en femteplass. 

– Faktisk er Tone Damli den eneste nordmannen blant de 15 mest søkte kjendisene, sier Børsum.

Northug på topp

Petter Northug var det mest søkte idrettsnavnet i 2013. I år topper han lista igjen.  Via Google Trends kan man også se hvilken måned «Northug» var mest søkt på.  

NUMMER EN: Petter Northug topper listen over mest søkte idrettsnavn 2014. Foto:  AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
NUMMER EN: Petter Northug topper listen over mest søkte idrettsnavn 2014. Foto:  AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI

Magnus Carlsen kapret andreplassen på listen over idrettsutøvere i fjor. I år er han ute av topp-ti lista. 

– Med VM i fotball i Brasil, havnet navn som Messi, Neymar og Ronaldo høyt på lista, sier Børsum. Therese Johaug gikk inn til en femteplass over mest søkte idrettsnavn, to plasser foran Marit Bjørgen.

Sunnhet og feite oppskrifter

Det er ingen tvil om at vi nordmenn er opptatt av både trening, helse og kosthold. Det viser også søketrendene til Google. «Hvor mange kalorier» havner på andreplass i katagorien «hvor».

– Men når det kommer til oppskrifter, lar vi kaloriene være kalorier. Her unner vi oss alt det gode. Toppsøkene blant oppskrifter er pannekaker, muffins, brownies boller, og pavlova, forklarer Børsum.

Mest søkt og mest trendy

Google opererer med to lister på sin Zeitgeist 2014.  «Trending» er de søkene som har hatt størst økning siden i fjor, mens «Top» er begrepene det er mest søkt på.
– Det er jo litt morsomt å registrere at et søkeord som «hva er kvarg» havner på topp over de mest trendy søkeordene i kategorien «hva», sier Børsum. Kvarg er forøvrig en ferskost.

Hva med bloggerne?

Svaret på de mest populære, i alle fall de mest søkte, er «fotballfrue» Caroline Berg Eriksen foran «Trines matblogg» og «Sophie Elise».