HURTIGE NORDMENN: To lykkelige vinnere etter verdenscupsprinten i Davos: Finn Hågen Krogh og Ingvild Flugstad Østberg.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
HURTIGE NORDMENN: To lykkelige vinnere etter verdenscupsprinten i Davos: Finn Hågen Krogh og Ingvild Flugstad Østberg. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Ekspert sammenligner ferske verdenscupvinnere med Cologna, Northug og Bjørgen 

– De kan bli enere og store profiler i fremtiden, sier Fredrik Aukland om Ingvild Flugstad Østberg og Finn Hågen Krogh.

Den norske langrennsdominansen i vinter har vært stor og søndag ble inget unntak da Norge tok femdobbelt for kvinnene og trippelseier for guttene under sprintrennene i Davos.

Vi er vant til å se navn som Marit Bjørgen, Therese Johaug, Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug på toppen av pallen, men norsk langrennssport er mye mer enn bare de.

Stadig kommer det frem nye topputøvere, og søndag var det to stykker som aldri hadde vunnet et renn i verdenscupen tidligere som tok steget helt opp på toppen av pallen.

Sammenlignes med sportens største stjerner

TV 2s ekspert tror ikke det er siste gangen at verken Ingvild Flugstad Østberg (24) eller Finn Hågen Krogh (24) inntar den posisjonen etter et verdenscuprenn i langrenn.

– Dette er to stykker som har prestert godt og vært i toppen mange ganger tidligere, men etter å ha vunnet et renn er det mye lettere å vinne igjen. Det viser all erfaring. Du kommer deg forbi en mental sperre, sier TV 2s langrennsekspert Fredrik Aukland.

Flugstad Østberg og Krogh er spesielle også. Med gode spurtegenskapar, men også evnene til å stå distansen ut i lengre renn, er de som skapt for fremtidens langrenn.

Det har de til felles med noen av langrennssportens største navn.

– De er like typer som Petter Northug, Dario Cologna og Marit Bjørgen. Jeg er sikker på at disse to kommer til å lykkes, sier Aukland.

– De har en lovende fremtid. Slik jeg tolker det vil det være mer action, fellesstarter med korte runder og slike ting selv på de lengre distansene. De passer perfekt til den typen langrenn. Ingvild kan bli en type som Marit som presterer i toppen på alle øvelser fra sprint til tremila, og det kan Finn Hågen Krogh også. 

Flere topplasseringer

Foreløpig har Flugstad Østberg bare vært på pallen i sprintrenn individuelt med totalt åtte plasseringer inne i topp tre. Hun har imildertid flere plasseringer i topp ti også på lengre distanser.

Det viktigste for en toppidrettsutøver er likevel den jobben som gjøres utenfor konkurransearenaen, og begge de to nybakte vinnerne er hardtarbeidende typer.

De har ikke hatt den letteste veien til toppen, men har jobbet hardt over tid for å nå toppen. Nå er de kommet for å bli.

– Disse kan bli enere begge to. Det er typer som kan bli store profiler på sikt i langrennssporten. I tillegg til at de er gode er de veldig utadvendte og blide personer, sier Fredrik Aukland.

Både Flugstad Østberg og Krogh strålte da de ble intervjuet av TV 2 etter seirene søndag.

– Jeg ble så glad at jeg holdt på å grine, sa Flugstad Østberg.

– Det var godt å krysse mållinjen først for en gangs skyld, sa Krogh som var på pallen i et distanserenn så sent som på Lillehammer forrige uke.

Han har for øvrig vært først i mål under verdenscuprenn før, men da har det ikke telt som verdenscupseier etter som det var del av såkalte minitourer som består av flere delkonkurranser.

– Pøser på med nye talenter

Lørdag tok Didrik Tønseth (23) sin første pallplassering i verdenscupen da han ble nummer to på herrenes 15 kilometer klassisk. Kun Martin Johnsrud Sundby slo Tønseth.

Det er dermed lite som tyder på at den norske dominansen helt skal ta slutt med det første.

– Det pøser på med nye talenter. Ikke bare har vi de gode som presterer, men det kommer nye til, slår Fredrik Aukland fast.

– Det er et resultat av det gode arbeidet som gjøres i Norge. Langrenn drives på et seriøst nivå fra klubbnivå og oppover. Det er derfor man er så dominerende internasjonalt.