– Patetisk forsvarsspill, «offsidemål», enorm De Gea og genial Mata

Manchester Uniteds storseier mot Liverpool inneholdt det aller meste.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Manchester United-Liverpool 3-0
Se videosammendrag av kampen i videovinduet øverst!

– Jeg vokste opp med å hate Liverpool. Det har ikke forandret seg, har Wayne Rooney tidligere uttalt.

Manchester United-kapteinens ord ble gjenfortalt av TV 2s kommentator Øyvind Alsaker forut for kampstart på Old Trafford søndag, og Rooney skulle spille en sentral rolle i oppgjøret mellom de to gigantene.

Les også: Professor om rivaliseringen: – Mennesker elsker å hate

29-åringen scoret nemlig 1-0-målet i åpningsminuttene da han på iskaldt vis lurte Liverpool-keeper Brad Jones. Scoringen kom på en fremragende kontring 25 sekunder etter at David De Gea hadde levert en strålende redning i duell med Raheem Sterling.

– Nøkkelordene er David De Gea, Antonio Valencia og patetisk forsvarsspill. Det er barnelærdom at det skal være en som går i og en som går i sikring, sa TV 2s Premier League-ekspert Erik Thorstvedt i pausen.

Senere i omgangen doblet en offsideplassert Juan Mata hjemmelagets ledelse, før samme mann serverte Robin van Persie midtveis i 2. omgang til 3-0 etter en ny blunder i vertenes bakre rekker.

– Vi scoret vidunderlige mål, men vi gav ballen unødvendig bort. Det må vi forbedre. Det var så enkelt å spille i i 2. omgang. Vi fikk så mye plass. Vi var det beste laget og vi fortjente å vinne, sa Louis van Gaal.

I 2.omgangen var også et kobbel av David De Gea-redninger med på å holde Louis van Gaals mannskap i ledelsen, og dermed tok de røde djevlene sin sjette strake triumf i Premier League.

– Vi gjorde nok til å vinne kampen. David De Gea var banens beste. Det er frustrerende. Vi kom hit forrige sesong og da var det motsatt resultat. Vi var det beste laget i 1. omgang, men du kan ikke slippe inn slike mål som vi gjør, sa Liverpool-manager Brendan Rodgers etter kampslutt.

Hvem har du på ditt lag? Spill Premier League-manager
Premier League i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

Slik skjedde det: Liverpool friskest i starten - enorm Sterling-mulighet
Det var gjestene som tok tak i kampen og satte tempo på i det hele i åpningsminuttene. Anført av livlige Adam Lallana skapte de problemer for vertene, og Marouane Fellaini fikk gult kort allerede før fem minutter var spilt for en altfor sen takling på nettopp Lallana.

Etter elleve og et halvt minutt kom de også til en enorm mulighet. Lallana spilte gjennom Raheem Sterling som fikk avslutte fra kloss hold, men David De Gea kom seirende ut av duellen.

– Vi har sett det hele høsten. Det er denne mannen det handler om, sa TV 2s kommentator Øyvind Alsaker.

Iskalde Rooney sendte vertene foran
Redningen skulle vise seg å være ekstremt avgjørende, da de røde djevlene kontret umiddelbart. Antonio Valencia spilte tunnel på Joe Allen og åpnet et hav av plass foran seg på sin høyreside. Deretter la han et perfekt flatt innlegg til Wayne Rooney.

Manchester United-kapteinen var iskald og satte ballen i det lengste hjørnet med en elegant avslutning med innsiden av foten - 26 sekunder etter De Geas redning i motsatt ende.

– Wayne Rooney scorer mot Liverpool. Han elsker akkurat det, la det være helt klart, ropte TV 2s kommentator Øyvind Alsaker. 

Scoringen var Rooneys femte i Premier League-sammenheng mot Liverpool. Ingen Manchester United-spiller har scoret flere mot de røde, og både i 1-0-seieren på Anfield i 2005, 2-1-seieren på Old Trafford i 2010 da han scoret 1-1-målet og seieren med samme siffer på Old Trafford i 2012 da han scoret begge, har scoringene vært svært matchavgjørende.

– Han bare styrer den inn, som en god målscorer gjør. Brad Jones blir fintet av Rooney, som curler den inn i det andre hjørnet. Det er ikke overbevisende keeperspill, men la oss glemme det. Det er et fantastisk Manchester United-angrep, sa sidekommentator Nils Johan Semb.

I TV 2s studio i pausen analyserte de scoringen.

– Nøkkelordene er David De Gea, Antonio Valencia og patetisk forsvarsspill. Det er barnelærdom at det skal være en som går i og en som går i sikring. Slik som det er der er de helt på linje, det er en pasning mellom beina og så er det kjørt, sa Erik Thorstvedt.

Ny stor Sterling-mulighet halvveis i omgangen
Halvveis i omgangen fikk Sterling en ny mulighet til å sette ballen i nettet bak Manchester Uniteds sisteskanse, men etter først å ha rundlurt Phil Jones, ble han nok en gang et nummer for liten i duellen med spanjolen. Skuddet fra skrå vinkel ble avverget ut til hjørnespark.

Denne gangen skulle ikke responsen fra de røde djevlene komme umiddelbart, men fem minutter før pause slo de til på ny.

Offsideplassert Mata doblet ledelsen
Et innlegg fra Ashley Young ble stusset videre av Robin van Persie, og på bakerste stolpe snek Juan Mata seg bak gjestenes forsvarere og headet ballen enkelt i det tomme målet.

Reprisene viste at Mata var i offsideposisjon og at scoringen burde vært annullert.

– Den er helt klar. Den burde vært vinket av, sa toppfotballsjef Nils Johan Semb.

– Det er synd, for de treffer så å si med alle. De er veldig sterke på det i Premier League, men her glapp det, sa Øyvind Alsaker.

Scoringen ble uansett stående og lagene gikk med det til pause på stillingen 2-0 til vertene.

Gigantsjanse for Sterling - De Gea reddet på ny
Fem minutter ut i 2. omgang fikk gjestene og Raheem Sterling nok en enorm mulighet. Et tilbakespill fra Jonny Evans slo fullstendig feil og unggutten Sterling var plutselig fullstendig alene med De Gea.

Nok en gang mislyktes dog Liverpools fartsfantom. Han forsøkte å runde spanjolen, men fikk dessverre for gjestene kun avsluttet med sin venstre fot. Dermed gikk De Gea nok en gang seirende ut av den innbyrdes duellen mellom de to.

Liverpool styrte mye av spillet etter hvilen, men etter en drøy time var det nære ved at vertene scoret på ny. Antonio Valencia var nok en gang livlig på sin høyreside og foret Robin van Persie, men nederlenderens avslutning gikk like til side for stolpen til Jones.

Ny ekstrem De Gea-variant: – Wow!
Det var allikevel de for anledningen gule fra Liverpool som skapte de største farlighetene. Halvveis i omgangen måtte David De Gea nok en gang hente fram ekstremferdighetene, da Raheem Sterling foret Mario Balotelli.

Spanjolen fikk strammet håndleddet og slo det harde forsøket fra kloss hold ut via tverrliggeren.

– For et øyeblikk på Old Trafford. Wow! ropte Øyvind Alsaker.

– Det er nesten utrolig at ikke Liverpool scorer. Igjen er De Gea på ballen og hindrer scoring, sa Nils Johan Semb.

Geniale Mata utnyttet håpløst forsvarsspill til 3-0
På motsatt side var man betydelig mer nådeløse da sjansen bød seg. Først forsøkte Wayne Rooney å finne Robin van Persie, men Dejan Lovren brøt forsøket. Kroaten klarte dog ikke å klarere noe mer enn rett ut i beina på Juan Mata, som var iskald. 

Spanjolen fintet ut det som var og serverte van Persie en ferdigscoret variant, som nederlenderen iskaldt trillet i det tomme målet til tremålsledelse for vertene.

– En håpløs klarering. Manchester United scorer på alt. Liverpool scorer aldri, kommenterte Øyvind Alsaker.

Nils Johan Semb hyllet Juan Mata for måten han hadde håndtert gavepakken fra gjestenes forsvar,

– I stedet for å skyte sjøl så bare legger han den ut til van Persie. Det er genialt spill av Juan Mata. Genialt! Han serverer van Persie et helt åpent mål. Jones er helt sikker på at han skal avslutte. Det er en herlig scoring, sa toppfotballsjefen ekstatisk.

– Kunne holdt på til inn i romjulen uten at Liverpool hadde fått ballen i buret
Liverpool gav ikke opp og fortsatte å produsere muligheter, men heller ikke snaut ti minutter før slutt kom nettkjenningen.

Nok en gang var det Balotelli som avsluttet, fra kloss hold, men De Gea stod perfekt plassert og holdt skuddet fra italieneren.

– Jeg tror vi kunne holdt på til godt inn i romjulen uten at Liverpool hadde fått den ballen forbi De Gea og inn i buret, kommenterte Øyvind Alsaker.

Nye store Balotelli-sjanser - men De Gea tok alt
To minutter senere skjøt Liverpool-innbytteren på ny, denne gang fra distanse. Skuddet gikk like utenfor. Ennå ett minutt gikk, og nok en stor sjanse ble produsert. Ved denne anledningen skjøt Balotelli fra like utenfor femmeteren, men nok en gang reddet De Gea hjemmelaget.

– Jeg har sett mange oppgjør mellom disse to lagene på Old Trafford, men jeg tror aldri jeg har sett Liverpool skape mer enn de har gjort i denne kampen. De står med null mål og er i ferd med å tape soleklart. Grunnen står der med nummer én på ryggen, kommenterte Øyvind Alsaker.

– Hvis jeg skulle være ansvarlig for en av de største børsene i England i morgen, så ville jeg gitt ham ti uten å tvile. Han er til de grader «man of the match», sa Nils Johan Seb.

Lagoppstillinger

Manchester United: David De Gea - Phil Jones (Patrick McNair, 89.), Michael Carrick, Jonny Evans - Antonio Valencia, Marouane Fellaini, Wayne Rooney (Radamel Falcao, 77.), Juan Mata, Ashley Young - Robin van Persie, James Wilson (Ander Herrera, 71.)

Liverpool: Brad Jones - Glen Johnson (Kolo Toure, 26.), Dejan Lovren, Martin Skrtel- Jordan Henderson, Joe Allen, Steven Gerrard, Adam Lallana (Mario Balotelli, 46.), Alberto Moreno (Lazar Markovic, 68.) - Philippe Coutinho, Raheem Sterling