Overlegen soloseier for Anders Aukland 

Men 42-åringen innrømmer at han gamblet med skivalget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Livigno/Oslo (TV 2 Sporten): Etter lørdagens utradisjonelle start på Ski Classics-serien, var det søndag klart for det første tradisjonelle rennet i langløpsserien.

La Sgambeda-rennet, i og rundt Livigno, Italia, stod på menyen, og som i fjor ble det norsk seier.

Det ble imidlertid ikke Jon Kristian Dahl som gikk til topps for andre året på rad. Seierherren ble Anders Aukland, som gjorde prognosene om en spurt til skamme ved å komme alene til mål etter 35 kilometer i klassisk stil. 

Bak ham fulgte to nordmenn.

Satte verdenscupstjernene i skyggen
Og det gjorde han attpåtil uten feste på skiene - som blant andre Northug og Cologna gjorde i Davos lørdag.

– Dette var morsomt. Det var et hardt løp i denne høyden. Jeg bestemte meg i går for å stake. Jeg har følt meg bra i staking i hele høst, og jeg ville gi det et forsøk - selv om det var litt gambling. Jeg hadde kjempeski, og det var jeg helt avhengig av. Jeg følte meg jaget, men det er fantastisk moro å holde unna, sa han til TV 2 etter rennet.

Flere verdenscupløpere, Eldar Rønning, Alexey Poltoranin og Maxim Vylegzhanin blant dem, stilte til start, men ingen av de klarte å hevde seg helt der oppe.

– Det var et løp med hard konkurranse. Det var flere av verdens beste som var med, og det var gøy å kjempe mot de. Det var kanskje litt uvant for de, men nivået i langløpene er bra.

Som også har vært tilfellet i verdenscupen så langt denne sesongen, viste nordmennene stor dybde i laget.

– Vi må ha respekt for de eldre
Andreplassen gikk til Johan Kjølstad fra Team United Bakeries, mens lagkamerat Øystein «Pølsa» Pettersen sørget for trippel norsk.

Petter Eliassen, av mange nevnt som en favoritt i forkant, var den som først fikk en stor luke på feltet, men med 15 kilometer igjen ble han hentet inn av Aukland som derifra og inn ikke så seg tilbake. 

– Vi må ha respekt for de eldre, er det ikke det de sier? Neida, Anders var fantastisk sterk. Han er fantastisk sterk. Han ble nummer seks på Beitostølen i en alder av 42, og i dag er han rett og slett best. Jeg og Johan gjorde så godt vi kunne, men det var en mann som var bedre. Han var litt bedre enn oss, og det er helt greit, sa «Pølsa» etter rennet.

Sveitsiske Seraina Boner, som blant annet har en Marcialonga-triumf å vise til på CVen, vant dameklassen foran Katerina Smutna og Julia Ivanova.