LIMA: Forhandlingene varte i mer enn et døgn på overtid, og for delegatene var det godt å ta seg noen pauser. Foto: Reuters.
LIMA: Forhandlingene varte i mer enn et døgn på overtid, og for delegatene var det godt å ta seg noen pauser. Foto: Reuters.

Slapp klimainnsats - ny avtale slaktes

Grunnlaget for en global klimaavtale vedtatt i Peru, men klimaforkjemperne mener enigheten er som museskritt å regne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Meldingen om at de 195 landene er enige om de grunnleggende elementene for en framtidig klimaavtale, kom like før midnatt lokal tid. 

Forhandlingene hadde da foregått i over et døgn på overtid.

I dokumentet fremgår det en rekke ulike muligheter for hvordan verdens ledere kan nå fram til en global klimaavtale når de møtes i Paris om ett år.

Norsk miljøminister fornøyd

Den beskriver også hvordan hvert enkelt land skal redegjøre for hvordan de skal bremse den globale oppvarmingen i første halvdel av 2015.

Klima og miljøminister Tine Sundtoft (H) skriver i en pressemelding at hun er fornøyd med at landene er blitt enige om et kompromiss. 

– Kraftanstrengelse

Klimavedtaket i Peru klarer ikke styre verden mot togradersmålet, ifølge Bellona. Snarere er det mer sannsynlig at den globale oppvarmingen blir på fire grader.

– Toppmøtet i Lima burde blitt en vitamininnsprøyting i den globale klimakampen, men styrer oss i stedet mot fire graders global oppvarming, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

– Det finnes fortsatt muligheter for en brukbar avtale i Paris, men dette hvileskjæret i Lima gjør at det kommende året blir en kraftanstrengelse vi ikke har sett maken til før, sier han.

– Museskritt

Bevegelsene som landene i Lima gjorde i retning en ny klimaavtale neste år, er for museskritt å regne og vil ikke bidra til store utslippskutt, mener Naturvernforbundet.

– Med den knappe tiden vi har igjen til Paris-toppmøtet i 2015, frykter vi en svak avtale som verken løser klimatrusselen eller bidrar til en rettferdig fordeling av kostnadene knyttet til utslippskutt, sier leder Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet.

– Mer enn noen gang trenger vi land som ikke venter på en global enighet, men som tar skjeen i egen hånd og starter arbeidet med å kutte utslippene. Norge har de beste muligheter for å være et slikt land, sier Haltbrekken.

– Sender feil signal

Mangelen på ambisiøs handling fra verdens rike land er en skam og sender feil signal til millioner av verdens fattige og sårbare mennesker, mener CARE International.

– Landene har vist lite lederskap, ikke evnet å gi og ta og har heller ikke vist noen forpliktelse til å bli enige om en global avtale som skal håndtere den største urettferdigheten i vår tid, sier CAREs generalsekretær Robert Glasser.

(©NTB)