VIKTIG SAK: Adán Salas Cortes viste frem et meksikansk flagg under Nobel-seremonien. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
VIKTIG SAK: Adán Salas Cortes viste frem et meksikansk flagg under Nobel-seremonien. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Kronerulling for å betale Nobel-boten til Adán (21)

To musikere fra Tromsø satte i gang en innsamling for å få inn de 15.000 kronene som Adán Cortés Salas må betale etter Nobel-stormingen. Under ett døgn senere hadde de samlet inn over 17.000. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Trompetist Ole Jørn Myklebust reagerte på at Adán Cortés Salas (21) må betale et forelegg på 15.000 kroner i bot etter at han stormet opp på scenen under nobelprisutdelingen.

Derfor startet han, sammen med musiker Tore Bruvoll, en innsamling på siden bidra.no for å få samlet inn pengene til meksikanerens bot.

– Egentlig synes jeg det er rart ingen andre har gjort dette før meg. Han ville bare rette søkerlyset mot forholdene i hjemlandet sitt. Jeg mener vi i Norge har godt av å bli påminnet av og til at det finnes land som har det mye verre enn oss, sier Myklebust til TV 2.

– Fredelig demonstrant

Prosjektet for å samle inn pengene til Salas ble lagt ut på nettsiden ved 22-tiden lørdag kveld, og søndag formiddag var det allerede kommet inn over 6.000 kroner. Bare et par timer senere var summen oppe i 9.000.

Så, rundt klokken 14.15 var 15.000 kroner samlet inn, gitt av totalt 77 bidragsytere. Målet var nådd. Noen timer senere hadde summen økt til 17.400 kroner og 90 bidragsytere. 

– Det er flott å se at så mange bryr seg og vil støtte Adán i hans ønske om å sette fokus på den uholdbare situasjonen i Mexico. Jeg vil gjerne rette en personlig takk til alle som bidro til dette spleiselaget, og jeg håper inderlig at Adán får bli i Norge, sier Myklebust.

Både Myklebust og Bruvoll sier de har fått svært mange gode tilbakemeldinger. Pengene som er igjen etter at forelegget er betalt ønsker de å gi til en studentorganisasjon eller andre som har fokus på det som skjer i Mexico. 

– Det er utrolig at det tok under 17 timer å få inn pengene. Det er fantastisk, sier Brunvoll. 

– Hvilke tanker har dere gjort i forhold til det at dere støtter en person som står bak denne typen ordensforstyrrelser?

– Jeg ser på ham som en fredelig demonstrant. Jeg ønsker absolutt ikke å oppfordre til denne typen demonstrasjoner, men han ønsket jo i utgangspunktet bare å rette oppmerksomhet rundt situasjonen i hans hjemland, sier Myklebust. 

Formålet med aksjonen til 21-åringen var å generere oppmerksomhet rundt krisen i Mexico.

43 lærerstudenter forsvant 26. september, etter at politiet hadde åpnet ild mot bussene de satt i. Studentene er antatt drept og det er satt i gang en større etterforskning for å finne ut hva som skjedde.

– Regjeringen dreper studentene. Det er realiteten, sa Salas under et fengslingsmøte dagen etter.

– Takknemlig

Myklebust har vært i kontakt med Salas forsvarer Jens-Ove Hagen.

Hagen bekrefter overfor at de har avtalt hvordan pengene skal overføres for å sikre at de blir brukt til å betale ned boten.

Via sin forsvarer sier Salas til TV 2 at han er svært takknemlig for den økonomiske støtten, og også all annen støtte han har fått.

Redaksjonelle beslutninger

En redaksjon hos bidra.no godkjenner alle prosjekter som legges ut på siden. 

– Vi måtte gå et par runder med oss selv når det gjaldt denne saken, sier styreleder i stiftelsen Jan Olav Ryfetten til TV 2.

Han sier likevel at de valgte å publisere innsamlingen. 

– Det er to grunner til det. For det første så fikk Salas støtte av fredsprisvinneren Malala Yousafzai. For det andre så avslørte han en alvorlig sikkerhetsbrist ved Nobelprisutdelingen, sier Ryfetten.