IKKE OVERRASKET:  PST-sjef Benedicte Bjørnland i PST-lokaler i Nydalen for å kommentere Aftenpostens avsløringer. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
IKKE OVERRASKET:  PST-sjef Benedicte Bjørnland i PST-lokaler i Nydalen for å kommentere Aftenpostens avsløringer. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

FALSKE BASESTASJONER FUNNET I OSLO:

PST-sjefen ikke overrasket hvis fremmede stater står bak

PST-sjef Benedicte Bjørnland vil ikke spekulere i hvem som kan stå bak de falske basestasjonene som er oppdaget i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sjef for Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Benedicte Bjørnland, sier at sikkerhetstjenesten ikke var klar over at det var satt opp falske basestasjoner i Oslo.

– Dette er ikke noe vi har hatt kunnskap om. I så fall hadde vi gjort tiltak for å fjerne disse basestasjonene, sier Bjørnland til TV 2.

– Ikke overrasket

PST-sjefen sier også rett ut at hun ikke er overrasket hvis disse basestasjonene viser seg å være satt opp av fremmede stater.

– Hvis det skulle vise seg at noen av disse falske basestasjonene brukes av fremmede stater, så burde ikke det komme som en overraskelse. Vi har gjennom flere år påpekt at etterretningstrusselen mot Norge er høy og stabil, sier Bjørnland.

Kan være private aktører

– Hvem står bak dette?

– Jeg vil ikke spekulere. Det kan være private aktører som driver med industrispionasje og det kan være statlige aktører som driver etterretning mot norske myndigheter.

PST-sjefen sier også at hvis det er industrispionasje er det en sak for politiet, mens spionasje mot norske myndigheter er en sak for PST.

Det var Aftenposten som lørdag avslørte at de har funnet flere falske basestasjoner som er satt opp i tilknytning til både Stortinget og statsministerens representasjonsbolig i Oslo.

Venter på NSMs undersøkelser

De såkalte IMSI-catcherne kan kartlegge mobiltrafikk slik at mobiltelefoner kan avlyttes.

Etter at Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) ble gjort oppmerksom på de falske basestasjonene, ble det satt igang umiddelbare undersøkelser.

Resultatene fra disse undersøkelsene skal nå analyseres.

– Når rapporten av disse funnene foreligger så skal vi sette oss ned sammen med NSM og vurdere om det må settes igang tiltak eller etterforskning, sier Bjørnland til TV 2.

– Vi må ikke være naive

Statsminister Erna Solberg (H) sier til TV 2 at regjeringen vet at etterretningsinnhenting mot Norge foregår og at de derfor tar forholdsregler.

– Vi tar forholdsregler i forhold til hva vi snakker om på telefon og at vi har annet utstyr å snakke med. Vi må ikke være naive å tro at ikke andre er interessert i å finne ut hva vi mener.

Statsministeren vil ikke gå inn på hvor god kontroll norske myndigheter har på eventuell spionasje som foregår i Norge.

– Det er en del ting vi ikke kan si av sikkerhetsmessige grunner. Både hvilke tiltak vi gjør for å forhindre det og hvilken oversikt vi har. Men det skal etterforskes og gjøres tiltak mot det, sier Solberg.