ØREDOBBER: Lille Billie (7 mnd.) viste stolt frem øredobbene sine i programmet «Tones jul» med mamma Tone Damli og pappa Markus Foss. Foto: TV 2.
ØREDOBBER: Lille Billie (7 mnd.) viste stolt frem øredobbene sine i programmet «Tones jul» med mamma Tone Damli og pappa Markus Foss. Foto: TV 2.

Tone Damlis datter Billie (7 mnd.) har hull i ørene

Den lille kjendisbabyen har allerede fått små diamanter som blinker i ørene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tone Damli har valgt å ta hull i ørene på datteren Billie, som nå er syv måneder gammel.

I Norge er det ikke et spesielt vanlig syn med hull i ørene på spedbarn, men i lille Billies ører blinket øredobbene til kameraene i programmet «Tones jul» på TV 2 fredag kveld.

Infeksjon

Mange norske foreldre reagerer når de ser babyer med øredobber. Spedbarn med latin-amerikansk og asiatisk bakgrunn har ofte øredobber, og mange mener det er kulturelt betinget.

Debatten rundt hull i ørene i tidlig alder har dreid seg om hvorvidt spedbarn lettere kan få infeksjon og fremprovosering av allergier.

– Det er større sjanse for infeksjon hos barn når man tar hull i ørene. Hvis ikke det blir gjort med skikkelig sterilisert og renset utstyr er de mer utsatt for problemer.

– Er det farlig å ta hull i ørene på små barn?

– Nei, det er ikke veldig skadelig, sier Miklos Degre, spesialist i infeksjonssykdommer og immunologi til TV 2.

Her kan du lese om den tyske lille jenta på tre år som fikk erstatning etter «traumatiserende» piercing.

Risiko for nikkelallergi 

Nikkelallergi er også en risiko når man tar hull i ørene på de minste. Bruker man uekte smykker og øredobber kan barna være utsatt for allergi.

Bo Gleditsch i Norges Astma- og Allergiforbund har et godt råd.

– Bruk rene, edle metaller i ørene på barna. Dersom barna er så små at man er redd for å kjøpe edle metaller, fordi det er overveiende sannsynlig at de skal miste øredobbene, da er kanskje barna egentlig for små til å ha hull i ørene, sett fra et rent helseperspektiv, sier Gleditch til TV 2.

Fødsel og bryllup

Tone Damli og Markus Foss fikk lille Billie tre uker før termin, og hun kom til verden 28. april på Rikshospitalet i Oslo. 

Paret ble kjærester sommeren 2013, men har kjent hverandre i mange år. De viste seg offentlig sammen for første gang på Se og Hørs Kjendisgalla i begynnelsen av november i fjor.

Hun viste frem Billie for første gang under bryllupet til søsteren Tale Damlis bryllup i juli. Da var Billie tre måneder gammel.

Tone Damli var ikke tilgjengelig for å gi noen kommentar til datterens ørepryd lørdag kveld.