- UAKSEPTABELT: Leder for Justiskomiteen på Stortinget, Hadia Tajik (Ap) sier det er uaksetabelt hvis avsløringene om ulovlig overvåking stemmer.  FOTO: Steinar Saltvik /TV 2
- UAKSEPTABELT: Leder for Justiskomiteen på Stortinget, Hadia Tajik (Ap) sier det er uaksetabelt hvis avsløringene om ulovlig overvåking stemmer.  FOTO: Steinar Saltvik /TV 2

Tajik ber justisministeren om å få alle fakta på bordet

Leder for justiskomiteen på Stortinget, Hadia Tajik, sier det er totalt uakseptabelt hvis det har foregått ulovlig overvåking på norsk jord.

Leder for justiskomiteen på Stortinget, Hadia Tajik (Ap), ber justisministeren sørge for at man får alle fakta på bordet om den mulige overvåkingssaken i Oslo.

– Hvis disse opplysningene stemmer, så er det helt uakseptabelt hvis det har foregått ulovlig overvåking på norsk jord, sier Tajik til TV 2.

Falske basestasjoner

Lørdag avslørte Aftenposten at det tilsynelatende foregår ulovlig overvåking blant annet like ved Stortinget og statsministerens representasjonsbolig i Oslo.

I reportasjen har avisen avdekket at det er satt opp falske basestasjoner som kan fange opp og overvåke mobiltrafikk.

Avsløringen kom ifølge Aftenposten overraskende på både Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) som har ansvaret for å avdekke mulige angrep på viktig infrastruktur. 

Tajik vil foreløpig ikke mene noe om dette er noe regjeringen burde visst om, men sier at det er viktig at justisministeren sørger for å få alle fakta på bordet.

– Undrende 

Hun sier at hun er undrende til at det er en avis som avslører dette, og at sikkerhetstjenestene ikke var klar over situasjonen.

– Aftenposten fortjener ros for å ha gjort et grundig arbeid. Dette sier noe om behovet for å klargjøre hvem som har ansvaret for å avdekke denne typen virksomhet, sier hun.

Tajik vil ikke kommentere hva hun selv tenker om at hun kan ha blitt utsatt for ulovlig overvåking, men sier at norske politikere er innfortstått med at de kan være utsatt.

– Nasjonale politikere er jo inneforstått med at vi kan være sårbare for overvåking. Det har sikkerhetstjenestene gjort tydelig for oss, men hvis det Aftenposten skriver stemmer, så er det bekymringsverdig.