DANSK MILITÆRFLY: Flere militærfly som dette fra Danmark fløy opp for å undersøke nærmere. Foto: AFP
DANSK MILITÆRFLY: Flere militærfly som dette fra Danmark fløy opp for å undersøke nærmere. Foto: AFP

Russland benekter at de nesten krasjet i SAS-fly

Russiske myndigheter benekter at det var noen fare for krasj da et russisk militærfly og et SAS-passasjerfly var svært nære hverandre i svensk luftrom fredag formiddag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var fredag formiddag at et SAS-fly på vei fra København, og som befant seg i svensk luftrom, nesten krasjet i et militærfly. Militærflyet hadde slått av radiomottakeren, og var dermed «usynlig» for andre fly.

Den svenske forsvarsministeren, Peter Hultqvist, bekreftet lørdag at flyet er russisk. Svenske jagerflypiloter skal ha identifisert flyet som et russisk militærfly.

– Det er ingen tvil om hva slags fly det var, sa Hultqvist til det svenske radioprogrammet Dagens Eko.

Luftfartsverket oppdaget flyet på sin radar og fikk varslet flygeledere i Malmø. Da de så at militærflyet gjorde en sving var det på kollisjonskurs med det sivile flyet

Russland benekter at det var noen reel fare

Russlands forsvarsminister sa i dag at flyet hadde fulgt reglene og at de to flyene aldri var nærmere hverandre enn 70 kilometer. 

– Det var ingen fare for at flyene skulle krasje, sa talspersonen for det Russiske Forsvaret, Major General Igor Konashenkov. 

RUSSISK FLY: I oktober i år var dette russiske jagerflyet svært nært et svensk militærfly. Foto: Försvarets radioanstalt
RUSSISK FLY: I oktober i år var dette russiske jagerflyet svært nært et svensk militærfly. Foto: Försvarets radioanstalt

Eies av SAS

Det var et fly fra det danske selskapet Cimber som var nær ved å kollidere med militærflyet. Det framgår av Flightradar24 som informerer om alle typer hendelser i flytrafikken.

Det sønderjyske selskapet Cimber eies av SAS. SAS har i flere år leaset både fly og personell fra selskapet. 

Det er ikke kjent hvor mange passasjerer flyet hadde, men flytypen har plass til 50. 

Fikk endret kurs

Det sivile flyet ble varslet og fikk endret kurs, og unngikk dermed sannsynligvis en kollisjon med militærflyet.

I følge Luftfartsverket var flyet klart under den lovlige grensen for hvor nærme fly får være i lufta. Det var også mye skyer der flyene befant seg, så de ville ikke ha sett hverandre før det var for sent. 

– Det kunne gått veldig galt, sa Forsvarets flyvåpensjef Micael Bydén til svenske DN.

SAS sier derimot at hele saken er blåst ut av proporsjoner. 

– Sikkerhetsavstanden mellom flyene ble ikke brutt, så dette er ikke en gang en hendelse, sa talsperson for SAS, Knut Morten Johansen. 

Befant seg i internasjonalt luftrom

Det danske forsvaret sa til svenske DN at flyet ikke var i dansk luftrom og ble identifisert i internasjonalt luftrom. De kunne ikke si om det har vært innom svensk luftrom.

Den svenske forsvarministeren var opprørt over hendelsen.

– Det er alvorlig, upassende og direkte farlig, sa han.

Lignende hendelse tidligere i år 

I mars var et SAS-fly bare 90 meter fra å kollidere med et russisk spionfly og i oktober fløy et russisk jagerfly skummelt nære et svensk militærfly.

Det svenske Luftfartsverket vil undersøke mer for å si nøyaktig hvor nærme flyene var å kollidere.