En IS-soldat poserer med to barn i den irakiske byen Mosul, hvor IS har kontroll. I brosjyren som er delt ut  i byen blir det gjort tydelig at slaveholderen, uansett alder, har fullstendig kontroll. Foto.  AP
En IS-soldat poserer med to barn i den irakiske byen Mosul, hvor IS har kontroll. I brosjyren som er delt ut  i byen blir det gjort tydelig at slaveholderen, uansett alder, har fullstendig kontroll. Foto.  AP

IS har laget dokument med «Slavehold for dummies»

I enkle spørsmål og svar har terrororganisasjonen IS laget et hefte hvor det blant annet svares på om man kan ha sex med jenter som ikke har kommet i puberteten, og når man skal slå kvinner. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kan man ta ikke-muslimske kvinner og barn i fangenskap?

– Ja, svarer IS. 

Kan man selge dem, eller gi dem som gaver til andre?

– Ja, svarer IS. 

Folk i Mosul, den irakiske byen som er under kontroll av terrorgruppen IS, har fått reglene utlevert i hefter, som inneholder en rekke spørsmål og svar om fanger og slavehold. 

Sjeldent dokument

Dokumentet ble ifølge CNN først trykket i oktober eller november, og er senere lagt ut på nett. Dokumentet har fått økt oppmerksomhet i det siste, etter at organisasjonen Middle East Media Research Institute (MEMRI)  har studert dokumentet nærmere.

Det er ikke overraskende å lese at IS driver med kidnapping, salg og voldtekt av kvinner og barn. På sin framferd gjennom Irak og Syria har det kommet grusomme historier om drap og mishandling av uskyldige sivilie, fordi de ikke lever etter IS sine strenge sharialover. 

Men det er sjelden å se at deres retningslinjer er nedskrevet i et slags enkelt spørsmål og svar-dokument. Gang på gang siteres Koranen, og dens syn på sharialovene. 

– Hvis hun er egnet for samleie

Mye av heftets innhold handler om IS sine retningslinjer for å ha samleie med en kvinnelig slave, skriver The Daily Beast. Her er noen av oversettelse, gjengitt fra MEMRI. 

«Hvis hun er jomfru, kan han ha samleie med henne umiddelbart. Hvis ikke, må hennes livmor være renset.»

«Hvis to menn deler på en slave, kan ikke begge to ha sex med henne.»

«Det er tillatt å ha samleie med en kvinnelig slave som ikke er kommet i puberteten, hvis hun er passende for samleie. Hvis hun ikke er egnet for samleie, så kan man nyte henne uten samleie.»

Det kommer tydelig fram i dokumentet at fangeholderen, uansett alder, har full kontroll på sine slaver, og at de kan kjøpe, selge eller gi dem videre som gaver. 

Kan ikke skille mor og barn

Det er også noen begrensninger fangeholderen må ta hensyn til, deriblant at mor i fangenskap ikke kan skilles fra sine små barn, og at en gravid fange ikke kan selges.

Å slå en kvinnelige slave for å oppnå disiplin er greit, men det er ikke lov å slo en kvinne for nytelsens skyld eller tortur. 

Dokumentetet er at av de mest detaljerte begrunnelsene for slavehold blant IS-medlemmenen. Gang på gang siterers Koranen og dens syn på sharialovene. 

Fortvilte kvinner i fangeskap

Ifølge aktivister er 4600 yezidi-kvnner savnet. Mange av dem er tatt til fanger av IS, etter at ektemenn og andre mannlige slektninger er skutt og drept.

TV 2 har tidligere skrevet om unge kvinner i IS-fangenskap som ber om å bli bombet. Kvinnene ble i august holdt som fanger i et stor fengsel nær Mosul. 

– Tre, fire ganger om dagen besøker de hallen. Flere av jentene bønnfaller soldatene om å bli skutt i hodet, for å få slutt på elendigheten, forteller 24-åringen gråtende i en hemmelig telefonsamtale til en reporter i Rudaw.

160.000 kristne har flyktet

Minst 160.000 kristne har flyktet fra Mosul siden IS tok kontroll over Iraks nest største by i juni, opplyser en kristen politiker i Bagdad.

– Kristne familier er blitt fordrevet fra byen på grunn av volden og drapstruslene fra denne terrorgruppen, sier parlamentarikeren Emad Yukhana til den irakiske nettavisen Almada Press.

Etter å ha inntatt Mosul skal jihadister fra IS ha gitt kristne valget mellom å konvertere til islam, betale en beskyttelsesskatt eller bli drept.