DØDSDOM: Debra Jean Milke (50) ble dømt til døden i 1990. Nå beordrer en domstol i delstaten Arizona påtalemyndigheten til å droppe anklagene mot henne. FOTO: AP Photo/Ross D. Franklin
DØDSDOM: Debra Jean Milke (50) ble dømt til døden i 1990. Nå beordrer en domstol i delstaten Arizona påtalemyndigheten til å droppe anklagene mot henne. FOTO: AP Photo/Ross D. Franklin

Mor (50) frikjent for drapet på sønnen etter 22 år på dødscelle

Påtalemyndigheten mener fortsatt at Debra Jean Milke (50) arrangerte drapet på sønnen Christopher (4) i 1989.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En ankedomstol i den amerikanske delstaten Arizona retter krass kritikk mot påtalemyndigheten og krever samtidig at drapsanklagene mot Debra Jean Milke (50) droppes. I 22 år har hun sittet på dødscelle for drapet på sønnen Christopher (4).

Dette melder nyhetsbyrået Associated Press

Skutt i bakhodet

Påtalemyndigheten mener Debra Jean Milke arrangerte drapet på sønnen i desember 1989.

Anklagene går ut på at Milke skal ha kledd sønnen opp i hans favorittantrekk, samtidig som hun forklarte at han skulle få møte julenissen på et kjøpesenter. I stedet skal hun ha kjørt sønnen ut i ørkenen utenfor Phoenix der han ble skutt i hodet av to menn.

Påtalemyndigheten mener motivet var at hun ikke lenger ønsket barnet, og heller ikke ville at han skulle bo sammen med faren.

Nekter for ha å tilstått

Når ankedomstolen nå retter krass kritikk mot påtalemyndigheten er det på grunn av manglende bevis, og at etterforskeren i saken har en lang historie med tjenesteforsømmelse og løgn bak seg. 

Da moren ble dømt til døden i 1990 var det mye på grunn av hennes påståtte tilståelse overfor Phoenix-politiet. Politietterforskeren gjorde imidlertid aldri noe opptak av tilståelsen. 

Milke nekter for at hun noen gang har tilstått drapet. De to mennene som skjøt sønnen er dømt, men har nektet å vitne mot moren.

Faren er overbevist

Tidligere har etterforskeren begått tjenesteforsømmelse, og er blant annet blitt tatt for å lyve under ed. Ankedomstolen kritiserer myndighetene for å legge for mye vekt på en etterforsker med store troverdighetsproblemer. 

Faren til Christopher, Arizona Milke, er likevel overbevist om at moren er skyldig. 

– Hun skal ikke gå fri fordi hun er skyldig, sier han.

Vil forfølge saken

Øverste aktor i Maricopa County, Bill Montgomery, varsler at han vil be Høyesterett i Arizona om å gjøre om kjennelsen. Han sier at han ikke ville ha forfulgt saken hvis bevisene ikke kunne føre til at moren ble dømt for drapet på sønnen.

– Han (sønnen, journ.anm.) bør ikke bli glemt i alt dette. Rettferdighet og rettssikkerhet er også rettigheter som han har. Det er jobben til påtalemyndigheten å være stemmen til de stemmeløse, sier Montgomery, ifølge nyhetsbyrået.

Debra Jean Milkes har vært løslatt mot kausjon siden i fjor.