Pølsa og lagkameratene deler alle pengene likt

Verdens beste langløpslag gjør det Martin Johnsrud Sundby og lagkameratene ikke vil.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

LIVIGNO (TV 2): I sykkelverdenen har det vært vanlig lenge. Men som første langrennslag, har Team United Bakeries bestemt seg for å dele alt av pengepremier likt på hele laget.

Det betyr at Vasaloppvinneren John Kristian Dahl, må dele seiersbonusen med ukjente Vetle Thyli, dersom han gjentar bragden i årets sesong.

– Dette er nytt og spennende. Og jeg håper det kan gi oss en fordel, sier Øystein "Pølsa" Pettersen til TV 2.

– Deler alt
Løperne har ulik grunnlønn på laget. Den beholder de selvsagt. Alt ut over det blir nå delt i en helt flat struktur på de seks utøverne på laget.

– Vi deler bonuser fra skifabrikanten. Vi deler alt vi går inn av premiepenger. Vi deler absolutt alt. Hvis man skal gå som et lag så må man også dele det som man tjener. Hvis ikke vil folk til syvende og sist spa for sin egen dør, forteller Pølsa.

For hele laget står bak den uvanlige pengedelingen. Til og med smøreren skal få en del av totalpotten.

– Jeg er jo den som kanskje kommer veldig godt ut av dette. Jeg blir jo en hjelperytter i de fleste løp, sier Tore Bjørseth Berdal.

Han tror likevel at hans bidrag kan bli viktig for den løperen som til en hver tid er kaptein.

– Men det viktigste for meg er ikke pengene, men at jeg kan trene og dele all kunnskapen til de andre på laget. Det er det som gjør meg til en bedre skiløper, sier Berdal.

Ny genser
I fjor måtte Øystein Pettersen ofre seg for John Kristian Dahl under Vasaloppet.

– Han brakk staven med ei mil igjen, og da ga jeg han min. Det var hyggelig for meg at Dahl vant, men jeg fikk jo ingenting igjen for at jeg ofret mine egne sjanser. Han derimot har jo kjøpt seg ny genser for alle pengene han vant, ler Pølsa.

Før han blir mer seriøs.

– Vi ønsker at han som kommer i mål som nummer ti skal juble like mye over at en fra United Bakeries vant løpet.

Manager Henrik Kvissel er stolt over at guttene har valgt denne løsningen.

– For meg har det også vært viktig at smørerne og støtteapparatet også får en del potten. De gjør en fantastisk jobb, og uten dem vinner vi ikke skirenn, sier Kvissel.

Utfordrer landslaget
I fjor ble det sutring og surmuling da Chris Jespersen og Petter Northug måtte bremse feltet under langetappen i Tour de Ski, og dermed spolerte sine egne sjanser. TV 2s langrennsekspert, Fredrik Aukland, roser Team United Bakeries for det de gjør nå.

– Det er jo nettopp å videreutvikle sporten til neste steg, sånn som vi ser i sykkel. Og så er det kanskje noe Skiforbundet bør ta etter i Tour de Ski derso de ønsker å samle laget sitt for å få en norsk vinner, mener Aukland.

Men i landsagsmiljøet er man skeptiske til å ta etter bakerguttene.

– Vi skal skal se på det, men fram til nå har vi hatt en strategi på at man får det man har fortjent. Og så er det eventuelt mellom gutta å gjøre opp seg i mellom hvis man føler at noen har hjulpet en annen til seier, sier landslagstrener Trond Nystad.