Mor til Monika (8): – Tror politiet løser saken

Tre tøffe år etter at hun fant datteren død, ser Kristina Sviglinskaja igjen lysere på livet.  – Å bli lykkelig igjen er mitt største ønske.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg tror mest på at politiet nå vil løse saken. Jeg er vil si jeg 70 prosent sikker på det.

Det svarer Kristina Sviglinskaja når TV 2 spør hva hun tror mest på, en løsning etter at saken ble gjenopptatt, eller at den igjen blir henlagt som intet straffbart forhold.

Liker seg i Bergen

Smilet er tilbake hos Kristina. Etter drøyt tre tøffe år med mye motgang har mor til Monika gradvis følt at dagene er blitt litt lettere. Sammen med TV 2 og bistandsadvokat Stig Nilsen drar hun til Nordnesparken. Hun liker utsikten og trives godt, selv om hun er lang borte fra Litauen hvor hun opprinnelig er i fra.

– Jeg liker meg godt i Bergen, selvsagt har jeg mange vonde minner, men det er godt å være tilbake her, smiler Kristina.

Tross datterens død og en tøff kamp i jakten på svar, så er Kristina likevel blitt glad i Bergen.

Lært å aldri gi opp

Kristina forteller at hun har vært på Nordnes i Bergen en gang tidligere. Den gang på Akvariet sammen med datteren. En åtteåring som politiet i Bergen først mente hadde tatt sitt eget liv.

Etter massiv kritikk mot politiets etterforskning ble saken gjenopptatt i mai. I oktober ble en mann drapssiktet.

Hun sier hun har lært noe av den tøffe saken.

– Jeg har lært å kjempe for alt, og ikke gi opp, smiler hun. Og roser bistandsadvokaten som aldri har gitt opp og som har støttet henne gjennom hele den tunge prosessen

Blitt et bedre menneske

Hvordan har tre tøffe år har påvirket deg?

– Et godt spørsmål, jeg tror jeg er mye som før, men situasjonen og tapet spiller selvsagt inn, sier Kristina og legger lavmælt til at livet er blitt litt lettere å leve.

– Det er bedre, ja. Selvsagt mye bedre enn for tre år siden, sier hun uten å legge skjul på at tapet av det viktigste i hennes liv har påført mye smerte.

Tøff rekonstruksjon

Denne uken var Kristina med på en rekonstruksjon på åstedet. Her ber Kripos henne gjenfortelle alt hun kan huske av detaljer fra novemberfredagen i 2011, da hun fant sin datter død hjemme i leiligheten. Kristina sier rekonstruksjonen var nyttig, men tøff.

– Selvsagt var det en belastning, det var ikke lett. Men jeg forsøker å være sterk, forklarer Kristina.

Tiden nå, etter at en mann er blitt siktet for drapet på datteren, har gitt Kristina håp om at mysteriet rundt datterens død skal løses.

Selv har hun aldri trodd at datteren tok sitt eget liv. Med den siste utviklingen i saken er hverdagen blitt noe lettere.

Mens regnet pisker ned over Bergen forteller bistandsadvokat Stig Nilsen hvordan de to har jobbet tett sammen for å finne ut hva som skjedde med Monika da hun døde i 2011.

– En stor endring er jo at vi nå har et håp om at du vil få svar på mange ubesvarte spørsmål, sier Nilsen.

For min datter

Kristina synes det er vanskelig å forklare hvordan hun holder seg sterk i den vanskelige situasjonen.

– Jeg vet egentlig ikke, jeg gjør dette for min datter, det er slik det er, sier hun.

– Hva er ditt største ønske for fremtiden?

– Det er å bli glad og lykkelig, jeg vet ikke om det er mulig, men jeg vil forsøke, smiler hun.