Heiberg lanserer nytt vinter-OL på Lillehammer

Gerhard Heiberg tar til orde for ny norsk 0L-prosess. – Ikke umulig allerede i 2026.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da fleste trodde planene om et vinter-OL i Norge var skrinlagt etter Høyres nei til Oslo 2022 tidligere i høst.

Det trodde også Gerhard Heiberg inntil få dager siden, men nå har det skjedd ting som gjør at Norges IOC-medlem har snudd.

- Kanskje vi bør se litt om igjen på om ikke Norge skal komme på banen. Det riktige for Norge ville være å komme tilbake til Lillehammer og Lillehammer-området, sier Gerhard Heiberg i et eksklusivt intervju med TV 2.

Han tror det kan skje allerede i 2026.

Gerhard Heiberg har akkurat kommet tilbake til Norge etter IOC-møter i Monaco. Der har de vedtatt det Heiberg selv beskriver som revolusjonerende reformer. Det viktigste, sett med norske OL-øyne, er at det skal koste langt mindre å være vertsnasjon. IOC har økt fokuset på gjenbruk, miljø og begeistring. OL-byen fra 1994, Lillehammer, passer perfekt inn i IOCs nye og fremtidsrettede visjon.

- Det er en nytenkning som nok går i riktige baner, sett med norske øyne. Og da tror jeg dette med pamper sakte, men sikkert kan forsvinne. Men det er opp til oss å bevise at vi har lagt om stilen, at vi tenker litt annerledes og at vi tilpasser oss den verden vi lever i. Det burde være mer spiselig for nordmenn. En rekke IOC-medlemmer kom til meg (i Monaco, journ. anm.) og sa: «Gerhard, why not Lillehammer? Why not Lillehammer», gjentar Norges IOC-medlem.

– Veldig hyggelig hvis IOC peker på Lillehammer

Det er som musikk i ørene til Espen Granberg Johnsen, ordfører i Lillehammer kommune. Mjøsbyen surfer fortsatt på medgangsbølgen etter «the best winter games ever», som var ordene til daværende IOC-president Juan Antonio Samaranch etter 16 magiske dager i 1994. Symbolsk nok ble OL-ilden i Lysgårdsbakken tent da TV 2 møtte Arbeiderpartiet-ordføreren denne uken.

- Nå er vi jo i gang med å planlegge ungdoms-OL i 2016, og det er jo veldig hyggelig hvis IOC peker på Lillehammer for et nytt fremtidig OL i Norge. Det er en mulighet jeg håper vi vil gripe, og jeg tror vi kan gi IOC nye, fantastisk leker, sier Espen Granberg Johnsen til TV 2.

Fra sentralt hold kommer det også positive signaler fra Arbeiderpartiet (Ap). Og skal vi tro de politiske meningsmålingene, kan det fort være et rød-grønt Storting som skal ta stilling til en mulig statsgaranti, dersom for eksempel vinterleker 2026 på Lillehammer blir et alternativ.

- Arbeiderpartiet er tilhenger av at Norge fra tid til annen bør ta på seg internasjonale mesterskap, så vi sier ikke nei til den idéen i utgangspunktet, men idretten må føre an og vurdere hva de vil satse på i årene som kommer, sier Jonas Gahr Støre til TV 2.

– Ikke tiden for dette nå

Og der ligger nok hovedutfordringen i øyeblikket. Norges Idrettsforbund slikker fortsatt sårene etter at Oslo 2022 havarerte i høst. President Børre Rognlien tar ikke gjenvalg på Idrettstinget i 2015, så ingenting vil bli gjort med tanke på en eventuell OL-prosess før et nytt idrettsstyre er på plass neste år.

- Tiden for å diskutere OL i Norge, er ikke nå. Nå er vi i ferd med å legge bak oss en stor prosess som Oslo og norsk idrett har hatt, og vil konsentrere oss om VM i skiskyting i Holmenkollen i 2016, ungdoms-OL på Lillehammer samme år, og sykkel-VM i Bergen i 2017, sier generalsekretær Inge Andersen til TV 2.

Men Heiberg mener Norge fortsatt har mulighet til å få arrangere vinter-OL i overskuelig fremtid.

- Dette må modnes. Kanskje 2026 er litt tidlig, men det er ikke umulig, sier Heiberg.

- Blir det da, så kommer jeg. Det er veldig spennende, sier Støre.

Skistjernene vil gjerne ha nytt OL

Norges skistjerner er positive til et nytt OL på Lillehammer.

- Jeg var for OL i Oslo 2022 og synes det var trist at dette ikke ble noe av. Jeg var ung da det var OL i Norge sist, i 1994 på Lillehammer, men husker det veldig godt og hadde håpet at min sønn også skulle få oppleve en slik folkefest. Et OL på hjemmebane i 2026 kan bli flott hvis det gjøres på den riktige måten og frontes av de rette personer, sier Martin Johnsrud Sundby.

- Jeg var innstilt på å satse mot OL i Oslo i 2022, dessverre ble det ikke noe av. Jeg er selvsagt positiv til et mulig OL fire år senere, sier Therese Johaug.

Marit Bjørgen blir også glad hvis det kommer et nytt OL-prosjekt i Norge:

- Hvis det åpnes for en ny norsk OL-søknad på Lillehammer i 2026 så er det flott. Jeg har hele tiden ment at Norge med jevne mellomrom bør arrangere en slik fest og det står jeg fast ved, sier hun til TV 2.

Lunkne politikere

Regjeringspartiene Høyre og Frp er ikke avvisende til OL-tanken, men ikke akkurat entusiastiske.

- Det er en interessant tanke. Det virker som de har tatt inn over seg de reaksjonene som kom etter OL-søknaden om Oslo i 2022, men det er mange ting som må ligge til grunn hvis det skulle bli aktuelt. Det må være en større oppslutning blant folket, i tillegg må IOC utføre de reformene som må til med tanke på å gjøre OL billigere, sier Fremskrittspartiets Harald T. Nesvik.

Thorhild Widvey, kulturminister (H), Høyre påpeker at det er idretten og en søkerby som må ta stilling til ideen.

- Men det høres ut som det kommer veldig tett opp mot den aktiviteten og den prosessen vi allerede har hatt og jeg gleder meg mer til det vi vet skal arrangeres i Norge som ungdoms-OL, VM i skiskyting og VM i sykling. La oss heller konsentrere oss om det, det tror jeg er klokt.