MALALA-FEBER: Fredsprisvinner Malala Yousafzai ankommer Grand Hotel etter prisutdelingen i Oslo rådhus onsdag. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
MALALA-FEBER: Fredsprisvinner Malala Yousafzai ankommer Grand Hotel etter prisutdelingen i Oslo rådhus onsdag. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Fritt Ord-vinner håper Malalas skaut-bruk kan hjelpe muslimske kvinner

Med skaut på hodet og Allah i hjertet kjemper Malala sin kamp mot Taliban. Hva hadde vi sagt hvis en slik jente hadde gått forbi oss på gaten?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det spør tidligere vinner av Fritt Ord prisen, Bushra Ishaq, i en kronikk i Aftenposten:

«Hadde en slik jente gått forbi deg på gaten, søkt jobb hos deg eller betjent deg i banken ville reaksjonen ha vært: Innvandrere som ikke integrerer seg, typisk muslimsk, undertrykt av familien og lever et liv preget av sosial kontroll», skriver Ishaq i kronikken.

Malala Yousafzai startet Nobeltalen med Allahs navn. Ikke bare det, også klesdrakten til den modige 17-åringen vitner om en praktiserende muslimsk jente. Om det er Obama, Kongen eller statsminister Erna Solberg så er hodet alltid tildekket.

Derfor bærer hun sjal

I et intervju med TV 2 snakket 17-åringen åpent om dette.
– Vi bærer det og er stolte av det. Jeg er ikke tvunget til å bære sjal. Det er mitt valg. Jeg har frihet til å velge hva jeg har lyst å ha på meg. Hvis en jente har et valg om å ikke ha på seg noe, så må hun også ha et valg om å ha på alt. Eller i hvert fall noe, sier Malala til TV 2.

Samme dag som fredsprisen ble delt ut, onsdag den 10.desember, sto det en kronikk i Aftenposten: Hvorfor går Malala med skaut? Forfatteren er vinner av Fritt Ord prisen i 2010, Bushra Ishaq. Hun mener fredsprisvinneren bærer et tydelig vitnesbyrd om en gryende generasjon muslimske kvinner som selv vil definere hvem de er.

Islamsk tro

– Malala er ikke jenta som sto imot Taliban. Hun er den muslimske jenta som sto imot Taliban. Hun er tydelig forankret i islamsk tro samtidig som hun kjemper for frihet, sier Bushra Ishaq.

Samfunnsdebattanten håper hyllesten av Malala også kommer norske muslimske jenter til gode.

– Vi håper at det skaper innsikt om at vi ikke er de stakkarslige kvinnene som folk synes synd på. Vi ønsker selv å definere oss selv og være en del av det norske samfunnet og det vestlige samfunnet som likeverdige borgere.
Ifølge fredsprisvinneren blir religionen i enkelte steder i verden misbrukt av menn som ønsker kontroll over kvinnene.

Restriksjoner

– Noen får ikke lov til å gå ut og vise ansiktet. Det er ikke bare begrenset til burka. Det er andre restriksjoner også for jenter og kvinner. De får ikke engang lov til å gå på skole eller gå på jobb. Det er et problem vi møter i flere samfunn, sier Malala til TV 2.

Klokken 15.00 fredag reiste 17-åringen fra Norge og tilbake til Birmingham. Bushra Ishaq håper at fredsprisen har vært en vekker for de som kjemper mot hodeplagg i Norge.
Overfor TV 2 utdyper hun.

– I Norge i dag har vi veldig mange flotte muslimske kvinner som kjemper seg oppover i samfunnet. Muslimske jenter topper nå høyere utdanning, men mange kommer ikke inn i arbeidslivet. De rapporterer om diskriminering, vold og sjikane fordi de er muslimer. Når man sier at Malala er den modigste i verden så sier jeg at de modigste i Norge er de som velger å gå med det muslimske hodeplagget, sier Bushra Ishaq.

– Men du går ikke med det?

– Nei, fordi jeg står for retten til å velge. Vi ønsker ikke føringer verken fra vestlige imperialister som skal redde oss og heller ikke fra andre totalitære grupperinger som Taliban, som vil påtvinge oss det, sier Bushra Ishaq.