CHAMPAGNESTOPPER-TEST: TV 2 hjelper deg har testet hvilken champagnestopper som tar best vare på de ferske, sprudlende boblene. Foto: TV 2 hjelper deg.
CHAMPAGNESTOPPER-TEST: TV 2 hjelper deg har testet hvilken champagnestopper som tar best vare på de ferske, sprudlende boblene. Foto: TV 2 hjelper deg.

Hva funker best som champagnestopper: Kork eller skje?

TV 2 hjelper deg tester champagnestoppere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Alle som har drukket musserende vet én ting; boblene er best ferske.

- Flat champagne er vel det lengste man kommer unna en god fest. Det er ordentlig stusselig, sier Anne Maurseth, daglig leder i cocktailbaren Nr 19 i Oslo.

For å kunne bruke en champagneflaske mer enn bare en kveld, benytter hun seg av en champagnestopper, en gjenbrukbar kork, slik at boblene skal holde seg til neste dag.

– Det aller viktigste er at den er lufttett, sier Maurseth til TV 2 hjelper deg.

Skje eller kork?

Det finnes et utall champagnestoppere på markedet også for privatpersoner. Sammen med vinkjenner Arnie Stalheim har TV 2 hjelper deg sett nærmere på fem ulike varianter, i prisspennet 129 – 449 kroner: Le Creuset, Ad Hoc metallstopper, Ad-Hoc plaststopper, samt to ulike stoppere fra Culina.

I tillegg har vi sjekka om det er noe hold i det gamle kjerringrådet med å sette en t-skje i flaskehalsen for å holde på boblene.

– Når den åpnes igjen skal vinen fortsatt ha bra med bobler, også må den ikke ha mistet friskheten, sier Stalheim til TV 2 hjelper deg.

Overrasket vinkjenner

Selv tre døgn etter at vi åpnet flaskene, og satte stopper i de, var ingen av proseccoflaskene ødelagt. Noen hadde mistet litt mer futt og friskhet enn andre, men jevnt over var vinkjenneren overrasket.

– Jeg er imponert over hvor godt de har beholdt vinen, sier Stalheim.

Le Creuset, plastkorken fra AD Hoc og de to modellene fra Culina holdt best på vinen, og var såpass like at det var vanskelig å rangere de opp mot hverandre. Arnie Stalheim likte dog en av stopperne fra Culina aller best.

– Denne holder godt på vinen, er blant de billigere i testen, og samtidig så ekstremt enkel å både forstå og montere.

Skjea – bedre enn forventet

Også kjerringtrikset med å sette t-skje i flaska fungerte bedre enn vinkjenneren hadde trodd.

– Man kjenner at det er ikke like godt som på de andre her, men denne vinen er heller ikke ødelagt, sier Stalheim tre døgn etter at flaskene ble åpnet første gang.

Slik ble testen gjennomført

Vi satte alle modellene i hver sin flaske prosecco av samme slag. Etter at flaskene var åpnet skjenket vi et glass, og kontrollerte at alle flaskene var i orden, før samtlige ble lukka igjen og plassert kaldt og mørkt.

Vi skjenket et glass til etter 24 timer og gjorde en vurdering av de ulike proseccoflaskene, før de ble plassert kaldt og mørkt. Flaskene var da halvfulle og fikk stå i ytterligere 48 timer, det gikk altså tre døgn siden vi åpnet flaskene første gang til vi gjorde siste sjekk. Hvor lenge musserende holder seg vil variere ettersom hvor mye du har i flaska.

Jo mindre vin og mer luft det er i flaska, jo kortere vil den holde seg.

'
'

Se sesongavslutningen til TV 2 hjelper deg torsdag 18. desember klokken 20:30.