Samtidig viser en ny undersøkelse at 13 prosent av befolkningen har tatt i bruk selvhjelpsteknikker som meditasjon og yoga.

Hotellverten Kjell Ove Hveding på Sommarøy i Tromsø kommune har denne uka hatt besøk av en internasjonal ekspertgruppe som ser på pasientsikkerhet innenfor alternativ medisin.

– Alternativ medisin er all behandling som gis utenfor helsevesenet av folk som ikke er autorisert, eller behandling som gis innenfor helsevensenet, som vanligvis gis utenfor, for eksempel akupunktur, sier Viljar Fønnebø, professor og sjef i Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin (NAFKAM).

Ifølge en ny rapport fra NAFKAM har 40 prosent av oss i år søkt alternativ behandling for tilsammen 2,9 milliarder kroner.

– Det er et høyt beløp, og det tilsvarer jo ikke så langt unna egenandeler vi legger igjen i helsevesenet, sier Fønnebø. 

Mens bruk av behandlere og naturmedisiner har gått ned siden 2012, har egenbehandling gjennom selvhjelpsteknikker som yoga, mindfulness, meditasjon, tai chi og chi gong økt sterkt.

YOGA: Populært med egenbehandling. Foto: Anders Mildestveit/TV 2
YOGA: Populært med egenbehandling. Foto: Anders Mildestveit/TV 2

– Folk tar mer styring over sine egne helseplager, og vil selv gjøre noe med det, sier Fønnebø.

Han er med i en ekspertgruppe som, på oppdrag fra Verdens Helseorganisasjon (WHO), skal se nærmere på bruk og virkning av alternativ medisin.

– Et av målene med arbeidet er å finne ut hvordan vi kan forbedre kvaliteten og ta vare på sikkerheten til dem som benytter disse behandlingsformene, sier Zhang Qi, seksjonssjef i WHO. 

Hotellverten Kjell Ove Hveding på Sommarøy er helt sikker på at det er frisk luft, latter og fisk som holder han frisk. 

– Det som kommer fra naturen ganger naturen. Derfor har vi holdt oss til det, sier Hveding.