David (42) skal være edru i ett helt år

Flere velger å drikke moderat, eller ikke i det hele tatt. David Stenerud som ikke har drukket på et halvt år sier at avhold er kjedelig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Å gå på flatfylla er den norske drikkeklisjeen, men det kan se ut som vi står overfor en mentalitetsendring. Avhold er i vinden – kanskje til og med litt trendy.

I Stockholm går klubben Sober, hvor de står med alkometer i døra, så det griner. Da bloggeren Kjell-Ola Kleiven i slutten av november skrev om sitt valg om ikke å drikke alkohol, ble innlegget delt over 21 000 ganger på Facebook, og lest over en halv million ganger.

Ny motivasjon

Trendekspert Ståle Økland bekrefter at det å holde seg borte fra alkohol har begynt å bli inn i enkelte miljøer.

– Men det som er veldig interessant er å se på motivene for hvorfor folk ikke drikker. Tidligere var avhold forbundet med kristne miljøer, men nå er det andre faktorer som spiller inn, sier han til God Morgen Norge.

– Folk vil ikke drikke fordi det går ut over helsa, fordi de føler seg dumme når de er fulle, fordi det tar tre dager å komme til hektene.

Sunnhet, friskhet og klarhet

En som er kjent med dette er David Stenerud. Han bestemte seg i sommer for å sette i gang med et prosjekt, hvor han skal være edru i ett år.

– Alkohol har vært en naturlig del av både mitt sosiale og profesjonelle liv, men jo eldre jeg har blitt, jo mer har det kostet. Dagen derpå har blitt til dagene derpå, forteller den 42 år gamle journalisten til God Morgen Norge.

– Derfor ga jeg meg selv denne utfordringen, for å se hvilke positive virkninger det kunne ha. Motivasjonen var sunnhet, friskhet og klarhet.

Stenerud forteller at han har ikke drukket i vesentlige mengder tidligere, men allikevel har effekten av å droppe alkoholen vært overraskende stor.

– Jeg merker at arbeidskapasiteten er voldsomt større, jeg trener bedre og har større effekt av det, humøret er jevnere og psyken er bedre.

Moroa forsvinner

Alt dette til tross skrev Stenerud for litt siden en kronikk til NRK Ytring om hvor kjedelig han synes det er å være avholds. Han går fortsatt på fest, men opplever at en del av samholdet og moroa forsvinner når han ikke drikker.

– Det som er ordentlig vanskelig med dette prosjektet er sosiale sammenhenger som inneholder alkohol. Det handler ikke om at man må ha alkohol for å ha det morsomt, men om at man ofte kommer sammen og så er en del av moroa å bli beruset sammen. Det er festen, sier Stenerud.

– Men at folk begynner å bli beruset, er ikke noe gøy når du er edru. Enten kan jeg sitte og føle meg usympatisk når jeg sitter og ser på og «dømmer» de andre, eller så føler jeg meg utenfor og går hjem tidlig. Og det er greit nok, men jeg savner å kunne være med hele veien.

– Ikke så kult å havne drita på Facebook

Økland bekrefter at det å drikke alkohol kan være en viktig del i enkelte sosiale sammenhenger, og han tror nok aldri at vi blir kvitt helgefylla her til lands, selv om drikkevanene har endret seg.

– Vi har blitt mer kontinentale, og det blir mer og mer vanlig å ta seg et glass eller to også på en tirsdag – i stedet for bare flatfylla i helgene, sier han.

– Men det som er dumt er at spesielt eldre gjør begge deler. Både litt vin på tirsdag og litt ekstra på lørdag. Det er ikke noen god utvikling sånn sett. Men det deler seg. Ungdom for eksempel drikker mindre.

Økland er selv spent på hvor stor trend avholdet faktisk kan vise seg å bli, og han kan godt se denne gryende tendensen som en del av den sunnhetsbølgen som har blitt mer og mer rådende de siste årene. Ikke minst tror han at sosiale medier også kan ha sin del av skylda.

– Det er ikke så kult å havne drita på Facebook, sier han.

– Gruer meg til å være bakfull igjen

Stenerud, som nå er sånn cirka halvveis i sitt edru år, opplever avholdet på både godt og vondt, og håper at han selv kan klare å legge seg på en fornuftig linje når prosjektet er over.

– Jeg kommer ikke til å fortsette med totalavhold, men jeg har lyst til å holde fast ved den gode formen. Så jeg må legge en eller annen plan for å fortsette den gode følelsen. Men jeg gleder meg til å gå skikkelig på fest igjen. Og gruer meg til å være bakfull, ler han.

Du kan se hele innslaget fra God Morgen Norge øverst i saken.