Truls Svendsen er urolig for Anishas (5) framtid

I forbindelse med TV 2s Artistgalla reiste Truls Svendsen til Nepal for å møte barn som er født inn i fattigdom og undertrykkelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er langt fra Grünerløkka i Oslo til landsbyen Dumja 1800 meter over havet i Nepal.

Hit reiste Truls Svendsen for å møte virkeligheten til de aller fattigste som lever i ytterkanten av samfunnet i Nepals fattige bakgårder.

Videoen over er et kort utdrag fra en lengre reportasje som sendes på TV 2 på lørdag.

FADDER: Truls Svendsen og Anisha (5) sammen i landsbyen Dumja i Nepal. Foto: Erik Thallaug / Plan Norge.
FADDER: Truls Svendsen og Anisha (5) sammen i landsbyen Dumja i Nepal. Foto: Erik Thallaug / Plan Norge.

Født inn i fattigdom

Svendsen er en av mange artister som stiller opp på årets artistgalla, som denne gang samarbeider med Plan Norge. I landsbyen i Nepal møter Svendsen fem år gamle Anisha som er født inn i fattigdom, og til et liv som kasteløs.

SJARMTROLL: – Hun er ekstrem skjønn og tillitsfull, forteller Truls Svendsen om sitt møte med Anisha (5). Foto: Erik Thallaug / Plan Norge
SJARMTROLL: – Hun er ekstrem skjønn og tillitsfull, forteller Truls Svendsen om sitt møte med Anisha (5). Foto: Erik Thallaug / Plan Norge

– Hva kan du fortelle om Anisha?

– Hun er en av fire søsken og har det ikke altfor ille, mye fordi hun fortsatt har foreldre og ennå er så ung. Men det blir nok verre for Anisha når hun blir eldre fordi hun er en dalit som betyr at hun er såkalt kasteløs og stemplet som «uren», forteller Truls Svendsen til TV 2.

Undertrykt og diskriminert

Selv om det i Nepal offisielt er forbudt å diskriminere mennesker på bakgrunn av hvilken kaste de tilhører, skjer det fortsatt, og Svendsen er urolig for Anishas fremtid.

– Som kasteløs havner hun nederst på rangstigen i samfunnet. De har ikke samme tilgang til utdanning og helsetjenester, og blir diskriminert, undertrykket og ekskludert. Jeg vil ikke at det skal skje. Anisha er ekstremt skjønn og tillitsfull. Det tok bare ett minutt før hun tok tak i hånden min og ledet meg til huset deres. Hun hang på meg hele dagen og jeg husker det som en fin og sterk opplevelse, forteller Truls.

Oppfordrer alle til å bli fadder

Nå håper Truls Svendsen, som selv er blitt Plan-fadder, at så mange som mulig tar opp telefonen på lørdag for å bli faddere.

– Jeg så selv hvordan Plan Norge arbeidet i Nepal for å gjøre hverdagen bedre, ikke bare for enkeltmennesker, men for hele lokalsamfunnet. De hjelper med saniteten og mat og hjelper de som blir forskjellsbehandlet. Spesielt hjelper de jenter som er særlig utsatt for voldtekter. Jobben som blir gjort hjelper. De hundre kronene som man bruker på tøv kan faktisk utgjøre en stor forskjell i å hjelpe andre, avslutter Svendsen.

Lyst til å bli Plan-fadder? Trykk her

TV 2s Artistgalla kan du se lørdag kl. 21.40 på TV 2.