Lussekatter. Foto: TV 2
Lussekatter. Foto: TV 2

Lussekatter

Med - og uten gluten, egg og melk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
<p><strong>Lussekatter</strong><br>(For glutenfri: se egen oppskrift under. For<span style="line-height: 1.5;">&nbsp;egg og melkefri: se tips)</span></p> <p>25-30 stk (avhengig av størrelse)<br>Ca 1 kg hvetemel, begynn med 900 g<br>1/p pk gjær for søte deiger<br>1 ts bakepulver<br>150 g sukker<br>1 ts kardemomme<br>¼ ts salt<br>5 dl melk<br>1-2 g knust/ støtt safran<br>1 egg<br>150 g mykt smør<br>Vispet egg til pensling<br>Rosiner til pynt</p> <p>Bruk en kjøkken maskin.<br>Bland sammen det tørre i bakebollen (begynn med 900 g hvetemel).<br>Tørrgjær drysses i det tørre/fersk gjær smuldres i det tørre.<br>Varm melk, knust safran og egg til fingervarmt og tilsett i melblandingen mens maskinen går.<br>Elt sammen i 8-10 min, på middels/sakte hastighet.<br>Tilsett så mykt smør i terninger og elt til deigen slipper bakebollen. Mot slutten kan hastigheten økes noe. Er deigen før løs, - tilsett mer hvetemel.<br>Dekk bakebollen med plast og sett til heving i 40-50 min.<br>Ha deigen over på et bakebord og del i biter. Form til forskjellige figurer og legg på et bakepapirkledt stekebrett. Dekk med et klede og etterhev i 30 min. Trykk rosiner til pynt på de ferdighevede figurene og pensle med sammenpisket egg.<br><span style="line-height: 1.5;">Stek midt i varm stekeovn, 225oC i ca 12 min.<br></span><span style="line-height: 1.5;">Avkjøl på rist.</span></p> <p><strong>Tips:</strong><br>Søte lussekatter: pensle de ferdigstekte lussekattene med smør og dypp i sukker.<br>Deigen kan også formes til en kringle. Sett lys i kringlen ved servering.<br>Melkefri: erstatt melk med vann, rismelk, havremelk, soyamelk eller eplejuice.<br>Smør erstattes med myk margarin uten melk og salt, evt med 1 ½ dl rapsolje til baking.<br>Egg kan sløyfes, erstatt evt med ¼ - ½ dl ekstra væske.<br>Glutenfritt: erstatt hvetemel med Toro lys melblanding, lag en løs deig og stek i smurte/teflonbelagte muffinsformer</p> <p>.. ELLER …</p> <p><strong>Glutenfrie lussekatter med kesam</strong><br>1 boks kesam<br>3 dl varmt vann<br>2 ss fiberhusk<br>70 g ( 3 ss) jyttemel<br>50 g gjær<br>6 ss rapsolje til baking<br>1 1/2 dl sukker<br>1 ts kardemomme<br>1/4 ts salt<br>½ - 1 g malt safran<br>1 pk Semper finmel (uten fiber, til fine boller)</p> <p>Ha kesam i en arbeidsbolle. Tilsett varmt vann (bruk kesamboksen, nesten full, ikke for varmt).<br>Rør sammen, tilsett fiberhusk og jyttemel og la<br>kjøkkenmaskinen gå i ca 5-8 min, for å få en fin struktur på deigen.<br>Blandingen bør nå være ”fingervarm”. Tilsett gjær, olje, sukker, krydder, salt og sempermel.&nbsp;Elt godt sammen, dekk til og sett til heving i 30 min.<br><span style="line-height: 1.5;">Trill ut deigen på en plate med litt olje eller rull ut i hånden med olje på hånden.&nbsp;</span><span style="line-height: 1.5;">Trill ut en lang pølse, del opp i passe biter og form til lussekatter eller boller.<br></span><span style="line-height: 1.5;">Legg dem på bakepapirkledt stekebrett, dekk til og la heve i 30 –40 min.<br></span><span style="line-height: 1.5;">Pensle med egg, melk eller vann tilsatt litt sukker for å få gylden farge på bakverket.<br></span><span style="line-height: 1.5;">Stekes ved 225 oC på midterste rille i 12-15 min.</span></p> <p>&nbsp;</p> <p>&nbsp;</p>