Stortinget ber regjeringen vurdere forbud mot pelsdyroppdrett

Et betydelig flertall på Stortinget vedtok torsdag å be regjeringen vurdere forbud mot pelsdyroppdrett. Venstre er glad for at Ap nå går inn for totalforbud.

DEMONSTRERER: "Nettverk for dyrenes frihet" demonstrerte mot pelsdyroppdrett utenfor butikker i Oslo som selger pelsdyr kåper og lignende.
Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
DEMONSTRERER: "Nettverk for dyrenes frihet" demonstrerte mot pelsdyroppdrett utenfor butikker i Oslo som selger pelsdyr kåper og lignende. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX

Vedtaket ble fattet av samtlige partier på Stortinget, med unntak av Senterpartiet og Miljøpartiet De Grønne (MDG), opplyser landbrukspolitisk talsmann Knut Storberget i Arbeiderpartiet til NTB.

MDGs forslag skal behandles i Næringskomiteen over jul. Miljøpartiet De Grønne stemte mot forslaget om at regjeringen skal «vurdere avvikling» fordi Stortinget allerede har til behandling et forslag fra De Grønne om umiddelbart å igangsette en avvikling, med en omstillingsperiode på fire år.

Næringskomiteen i Stortinget har ønsket å vente med behandlingen av forslaget til etter de har sett pelsutvalgets rapport

– Ap har på sin side et landsmøtevedtak om totalforbud, så for vår del kunne dette vedtaket vært enda tydeligere. Men vi valgte å stemme for forslaget fordi det gir et meget tydelig signal til regjeringen, sier Storberget.

Arbeiderpartiets politikk er etter landsmøtevedtaket i Oslo i fjor å jobbe for en styrt avvikling av pelsdyrnæringen i Norge.

De fleste andre partienes stortingsgrupper er også kritiske til næringen, men har ikke like ytterliggående vedtak i ryggen.

– I Arbeiderpartiet vil vi nå lese nøye pelsdyrutvalgets rapport som blir overrakt mandag. Den ene halvdelen av mandatet til utvalget var nettopp å gi svar på hvordan man kan foreta en styrt avvikling av næringen, sier Storberget.

MDGs stortingsrepresentant Rasmus Hansson opplyser til NTB at de ønsket et enda strengere vedtak. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2