DEMONSTRERER: "Nettverk for dyrenes frihet" demonstrerte mot pelsdyroppdrett utenfor butikker i Oslo som selger pelsdyr kåper og lignende.
Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
DEMONSTRERER: "Nettverk for dyrenes frihet" demonstrerte mot pelsdyroppdrett utenfor butikker i Oslo som selger pelsdyr kåper og lignende. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX

Stortinget ber regjeringen vurdere forbud mot pelsdyroppdrett

Et betydelig flertall på Stortinget vedtok torsdag å be regjeringen vurdere forbud mot pelsdyroppdrett. Venstre er glad for at Ap nå går inn for totalforbud.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vedtaket ble fattet av samtlige partier på Stortinget, med unntak av Senterpartiet og Miljøpartiet De Grønne (MDG), opplyser landbrukspolitisk talsmann Knut Storberget i Arbeiderpartiet til NTB.

MDGs forslag skal behandles i Næringskomiteen over jul. Miljøpartiet De Grønne stemte mot forslaget om at regjeringen skal «vurdere avvikling» fordi Stortinget allerede har til behandling et forslag fra De Grønne om umiddelbart å igangsette en avvikling, med en omstillingsperiode på fire år.

Næringskomiteen i Stortinget har ønsket å vente med behandlingen av forslaget til etter de har sett pelsutvalgets rapport

– Ap har på sin side et landsmøtevedtak om totalforbud, så for vår del kunne dette vedtaket vært enda tydeligere. Men vi valgte å stemme for forslaget fordi det gir et meget tydelig signal til regjeringen, sier Storberget.

Arbeiderpartiets politikk er etter landsmøtevedtaket i Oslo i fjor å jobbe for en styrt avvikling av pelsdyrnæringen i Norge.

De fleste andre partienes stortingsgrupper er også kritiske til næringen, men har ikke like ytterliggående vedtak i ryggen.

– I Arbeiderpartiet vil vi nå lese nøye pelsdyrutvalgets rapport som blir overrakt mandag. Den ene halvdelen av mandatet til utvalget var nettopp å gi svar på hvordan man kan foreta en styrt avvikling av næringen, sier Storberget.

MDGs stortingsrepresentant Rasmus Hansson opplyser til NTB at de ønsket et enda strengere vedtak. (©NTB)