Her spaserer Adán (21) rett gjennom den «strenge» sikkerhetskontrollen

Meksikaneren som stormet Nobel-scenen fikk det lett da han snek seg inn på Oslo rådhus.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Meksikanske Adán Cortés Salas (21) klarte å lure seg inn gjennom det strenge sikkerhetsopplegget utenfor Oslo rådhus da fredsprisvinnerne, Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi, fikk sin Nobel-pris onsdag. 

I køen sammen med kjente navn som Jon Fredrik Baksaas, Trine Skei Grande og Kristin Halvorsen, stod den 21 år gamle meksikaneren. 

Salas er en meksikansk student som 9. desember søkte om asyl i Norge.

– Jeg dultet borti ham

Den første store sikkerhetsglippen skjer idé han kommer seg gjennom billettkontrollen i et telt utenfor rådhuset. Han stod i køen like ved Jarle Strømodden, direktøren ved Vigeland-museet, som i en årrekke har vært publikummer på den høytstående prisutdelingen. 

– Alle som har kommet inn, som jeg kjenner til, måtte vise billett og legitimasjon, han har jo gått den samme ruten som meg. At politiet sier at det er en rutinesvint, med all respekt, men det vil jeg si er en mild underdrivelse, sier Strømodden, som møtte på meksikaneren i billettkontrollen. 

– Jeg går til høyre og sier hvem jeg er og det sjekkes mot gjestelisten, men før jeg kommer dit, så dulter jeg borti en person. Etterpå viser det seg at det er den meksikanske studenten, men et var ikke noe dramatikk i det.

21-åringen har på lik linje med alle inviterte gått gjennom både billettsjekken og sikkerhetskontrollen, men klarte å snike.

Fikk beskjed om å holde seg i ro

Inne i salen satt han seg ned på første stol som stod ledig, på rad 23.

Strømodden satt på rad 22 og la merke til at den unge mannen satt like bak ham. 

– Jeg legger merke til at setene bak oss er ledige, men når jeg sitter der så legger jeg merke til at den unge mannen som jeg dultet borti i sikkerhetskontrollen satt der med et speilreflekskamera.

Han forteller at meksikaneren satt urolig og fikk påpek om å holde seg i ro. 

– Jeg la også merke til at han ble bedt om å sitte i ro eller sette seg ned av noen fra rådhuset og det er normalt fordi man skal ikke stå opp og fotografere. 

– Ingen gjorde noe

Like etter at han ble hysjet på, så reiste han seg og gikk sakte fremover langs radene, uten at noen stoppet ham.

– Alle ser det, men ingen gjør noe med det. Jeg la ikke merke til noen sikkerhetsfolk der fremme, forteller Vigeland-direktøren.

Plutselig stod han ved siden av regjeringen på første rad, og ble stående der før han stormet scenen akkurat da Malala fikk utdelt Nobel-prisen sin.

I hele 11 sekunder står han ved den unge fredsprisvinneren før politiet overmanner ham.

– Det er ikke bra i det hele tatt, det er et godt eksempel på en ganske dramatisk svikt. Jeg er overrasket, jeg er det. Det er en grunn til at man har et sikkerhetsoppbud.

Visepolitimester i Oslo, Roger Andresen, sier til TV 2 at sikkerhetsbruddet er beklagelig.

– Jeg syntes ikke det er noe hyggelig å stå her å bli intervjuet om det, men vi må rett og slett ta de faktaene som det er. Det har skjedd og det beklager vi dypt, sier Andresen.

TV 2 får også bekreftet at meksikaneren oppsøkte Malala også tidligere på dagen  – inne på Grand Hotel.