Keeper-Silje kjempet til krampen tok henne, og reddet Norge mot Danmark

Slo Danmark 27-21 etter å ha ligget under med ett til pause.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge-Danmark 27-21

Sjekk tabellen og følg håndball-EM i TV 2s livesenter!

Etter en halvslakk 1. omgang preget av mange tekniske og personlige feil, skulle det etter hvert ta seg kraftig opp i Fönix Hall i Debrecen.

Aalvik Grimsbøs-erstatter Silje Solberg startet svakt sammen med resten av det norske laget, men etter å ha startet 2. omgang med å gripe et dansk skudd, var hun bortimot i det umulige hjørnet.

Etter hvert våknet også Norges utespillere, og med Heidi Løke og Linn-Kristin Riegelhuth Koren i spissen, surfet håndballjentene inn til seier 27-21.

Se kampreferat i videovinduet øverst!

Trener Thorir Hergeirsson var selvsagt glad for seier, men islendingen var ikke spesielt fornøyd med 1. omgang.

– Vi er langt unna i starten. De aller fleste følte at vi hadde mye de hadde mye å gå på. Men så er det godt at vi har noen å bytte med. Og Silje stenger jo etter hvert buret og spiller en fantastisk bra 2. omgang, sier Hergeirsson til TV 2.

TV 2s håndballekspert Frode Scheie beskrev Silje Solberg innsats slik like etter kampen:

– Det er verdensklasse!

Solberg: – Helt nydelig!
Dagens helt, målvakt Silje Solberg, viste mest ikke hva hun skulle si etter å ha levert varene mot Danmark.

– Det var så gøy, helt nydelig! Jeg kommer inn i kampen, nei altså, jeg har det bare gøy og er godt fokusert, sier helten.

– Verken laget eller jeg kom skikkelig inn i det i 1. omgang. Men i 2. omgang flyter det. De som kommer inn gjør en god jobb.

– Hvor kan dette ende?

– Vi får håpe det ender på toppen, men det er langt igjen.

«Karo»: – Godt å spille en god jubileumskamp
Karoline Dyhre Breivang spilte sin kamp nummer 300 med flagget på brystet, og veteranen strålte som en sol på indre bane like etter kampen.

– Jeg er utrolig stolt over jentene, og av at vi får det til i dag. Det var godt å spille en god jubileumskamp, det tror jeg ikke har hendt før, kom det fra jubilanten.

Om lagvenninne Silje Solbergs keeperspill hadde hun bare én ting å si:

– Hun stod helt fantastisk i dag!

Videosammendrag av kampen kommer etter hvert!

Danskene åpnet best
Ikke overraskende ble det en jevn start på kveldens kamp. Veronika Kristiansen ga Norge 1-0, før Trine Østergaard Jensen utlignet like etter.

Etter at 1-1 hadde blitt til 2-2, fikk Danmark et lite overtak. Trener Jan Pytlick valgte å vrake superstjerne Kristina Kristiansen fra start, men de danske «pigene» så ikke ut til å være nevneverdig svekket av den grunn.

Ann Grete Nørgaard og co gikk etter hvert opp i en 4-2-ledelse, men det jevnet seg fort ut igjen, og da 1. omgang nærmet seg halvspilt viste måltavlen i Fönix Hall 6-6.

De neste minuttene var preget av mange personlige feil, spesielt blant de norske jentene.

– Vi gjør helt noen altfor enkle feil, kom det fra TV 2s kommentator Bent Svele da Nora Mørk rotet vekk ballen i det tredje norske angrepet på rad.

– Juniorfeil, repliserte Sveles sidemann i boksen Harald Bredeli.

Jevnet seg ut mot pause
Utover i åpningsomgangen ble det mer og mer tydelig at ikke alt var som det skulle være i det norske lagmaskineriet, og etter å ha sett disiplene sine stange 
mot det hardtarbeidende danske forsvaret i nesten ti minutter, smalt Hergeirsson timeout-kortet i sekretariatet.

Det så ut til å hjelpe noe, Heidi Løke reduserte til 8-10, og etter litt fomlende dansk spill var det Pytlick sin tur til å samle troppene til en aldri så liten peptalk.

Frem mot pause fikk begge lag litt mer fart på sakene. For Norge fikk Ida Alstad fikk prøve seg i angrep sammen med jubilant Karoline Dyhre Breivang, og etter en fartsfylt avslutning på 1. omgang var stillingen 13-12 til Danmark.

– Norge har slitt i perioder, spesielt i forsvar. Vi henger ikke med. Dessuten gjør Nora Mørk hele seks tekniske feil fremover, analyserte TV 2s ekspert Randi Gustad i pausen.

God norsk start på 2. omgang
Etter et snaut kvarters hvile entret lagene banen igjen. Men det var én liten forskjell: De norske jentene så fullstendig heltente ut. Målvakt Silje Solberg grep danskenes første skuddforsøk, før Linn-Kristin Riegelhuth Koren skapte balanse i regnskapet til 13-13.

«Linkas» straffescoring ble fulgt opp av ny Solberg-redning og etter en meget god norsk periode, der blant andre Nora Mørk-erstatter Maja Jakobsen gjorde sakene sine svært bra, ledet Norge med to mål, 16-14.

Silje Solberg, som hadde hatt en forholdsvis svak 1. omgang i det norske buret, spilte seg etter hvert kraftig opp og på stillingen 16-15 til Norge reddet Norges nye førstekeeper straffekast fra Ann Grete Nørgaard.

Stengte målet
Danskene ville uansett ikke slippe taket, og kampen fortsatte i det jevne sporet – i hvert fall et par minutter til. Silje Solberg fortsatte storspillet, og da Riegelhuth Koren sprang inn 18-15 snaue 20 minutter før slutt, så det plutselig svært lyst ut.

– Nå er det vi som har farten, nå er det vi som har initiativet, nå er det vi som eier kampen! kom det fra Harald Bredeli, omtrent samtidig som Pytlick på sidelinjen innkalte til nytt ekstraordinært styremøte (timeout).

Og de norske jentene ga ikke fra seg tremålsledelsen. Ti minutter før slutt satte Veronica inn 22-18 fra straffemerket.

Fem minutter seinere, og like mange minutter før slutt reddet Solberg i målet nok et straffekast. I det neste danske angrepet pådro den norske helten seg krampe i ene leggen, såpass kraftig at lagvenninne Camilla Herrem måtte hjelpe til med uttøyingen.

I angrepet etter kjempet Nora Mørk inn Norges 25. mål for kvelden, og med to minutter igjen på kampuret, mot danskenes 21 mål, var det liten tvil om hvor seieren skulle gå.

Sluttresultatet i Debrecen: 27-21. Dagens helt: Silje Solberg!

Kamp igjen lørdag formiddag
I den andre kampen i Norges gruppe, mellom Romania og Ukraina, endte det med rumensk seier 23-22.

Norge var allerede klar for mellomspillet etter at de utklasset Ukraina tirsdag. Men etter kveldens triumf over Danmark er det også klart at Norge får med seg fire poeng – og ikke to – til den neste delen av mesterskapet.

Norges spiller sin neste kamp lørdag. Motstander blir Spania, som torsdag vant med ett mål mot Ungarn, som også blir en av Norges motstandere i mellomspillet, i tillegg til Spania.