Her går han amok og klabber til bussjåføren og passasjerer foran gråtende barn på 17. mai

58-åringen var sint fordi bussen kjørte videre uten ham. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dramatikken utspilte seg på en buss i Stavanger på selveste grunnlovsdagen. Den 58 år gamle mannen hadde vært på byen sammen med kjæresten, og var på vei hjem i 19-tiden på kvelden.

De to var i ferd med å gå inn på en buss som sto på et stoppested. Det var masse passasjerer inne i bussen.

Ble rasende og praiet en drosje

Da kjæresten til 58-åringen gikk inn på bussen lukket sjåføren døren. Selv kom ikke 58-åringen seg om bord, men ble stående på stoppestedet mens bussen kjørte videre.

Under rettssaken forklarte mannen at han ble rasende. Han praiet en drosje, og tok opp jakten på bussen. To kilometer unna innhentet drosjen rutebilen på et stoppested.

Sjåføren ventet på 58-åringen, som gjorde tegn til at han ville inn på bussen. Men i løpet av drosjeturen hadde mannen, som var beruset etter å ha drukket vin og sprit, bygget opp et enda større sinne.

Slo sjåføren i ansiktet

Da han kom inn på bussen, kjeftet han høylydt på bussjåføren. 58-åringen tok tak i halsen på sjåføren og slo ham flere ganger i ansiktet. Sjåføren fikk et kutt ved øret av slagene. 

Flere av de andre passasjerene på bussen kom sjåføren til unnsetning. Men den rasende 58-åringen slo etter dem også. En kvinne som sto like ved ble truffet av ett av slagene hans.

Til slutt klarte noen av de andre passasjerene å dytte mannen ut av bussen. En av disse passasjerene fikk særlig hard medfart av 58-åringens slag. Han fikk skrubbsår og hevelser i ansiktet, og et kutt i øreflippen. Han fikk også revet opp bunadsvesten sin, kommer det frem i dommen fra Stavanger tingrett. 

Gråtende barn

Ute på fortauet fikk han imidlertid hjelp til å få kontroll over 58-åringen. Han var fremdeles rasende, og forlot stedet til fots. Han ble senere pågrepet av politiet.

I dommen fra Stavanger tingrett er det beskrevet at angrepet på bussjåføren skapte frykt blant passasjerene. Det var barn om bord i bussen på vei hjem fra 17. mai-feiring, og flere av dem begynte å gråte ved synet av volden mot sjåføren

Ble sint da bussen kjørte av sted

58-åringen forklarte i retten at han ble svært sint da sjåføren lukket døren og kjørte uten ham. Han sa kjæresten var nær ved å bli sittende fast mellom dørene, og at han var redd hun skulle bli dratt etter bussen da den kjørte.

Mannen sa også at dette har sammenheng med det han kaller «nonchalante holdninger» blant sjåførene, og at han flere ganger har sett bussene kjøre forbi ventende passasjerer på stoppesteder. 58-åringen sa i sin forklaring at han var opprørt, og ville «si bussjåføren noen alvorsord».

Følte seg angrepet

Om volden mot medpassasjerene sier han at han følte seg angrepet, og prøvde å slå i fra seg så godt han kunne. Dette har han ikke fått rettens medhold i.

Stavanger tingrett mente imidlertid at alvorsordene var i strengeste laget, og dømte mannen til 75 dagers fengsel. I tillegg må han betale ni tusen kroner i erstatning for den ødelagte bunadsvesten til passasjeren som kom sjåføren til unnsetning. 58-åringen må også ut med tre tusen kroner i saksomkostninger

Tingrett fant ingen formildende omstendigheter i saken, men fant det derimot skjerpende at mannen angrep en sjåfør på arbeidsplassen. Retten påpeker også at mannen hadde god til å overveie sine følelser under drosjeturen. 

TV 2 har ikke lykkes i å komme i kontakt med mannens forsvarer