Den største klubbkampen på planeten: – Mennesker elsker å hate 

Derfor er Manchester United-Liverpool sesongens største oppgjør.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Manchester United-Liverpool søndag 14. desember med sendestart 13.00 på TV 2 Sport Premium og tv2sumo.no!

Søndag er det duket for sesongens første oppgjør mellom de to største klubbene i engelsk fotball, når Manchester United tar imot Liverpool på Old Trafford.

Oppgjøret er blant de største også i europeisk målestokk, og Liverpool-legenden Phil Thompson strekker seg sågar lengre enn som så.

– Det er ingenting som er større. Ærlig talt. Dette er enormt. Det er den største klubbkampen på planeten. Alle vil se den. Du har Real Madrid-Barcelona, som er en enorm kamp og du har kamper i Sør-Amerika med enorm støtte, men det er ikke på samme måten som Liverpool og Manchester United har det, sier Thompson til TV 2 Sporten forut for søndagens kamp.

Historiker og professor ved Liverpool University, Rogan Taylor, mener man bør se så langt som til menneskets natur for å forstå rivaliseringen mellom de to klubbene.

– Fotball ble populært fordi lokale lag spilte mot hverandre, og de elsket å hate sine nærmeste naboer. Mennesker elsker å hate, og spesielt å hate menneskene som bor ved siden av. Du har menneskene som bor i byen din, som du hater, og så har du dem i nabobyen, som du virkelig hater. Alle vil være der og se dritt falle på sine naboer, sier Taylor.

Har du spillere fra disse klubbene på ditt lag? Spill Premier League-manager
Premier League i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

– «Liverpool-hateren» og «Manchester United-hateren» er omtrent identiske
TV 2 Sportens kommentator Øyvind Alsaker møtte denne uken Taylor, som selv var til stede på Hillsborough under den tragiske FA-cupsemifinalen mot Nottingham i 1989. 

Også i Manchester Uniteds historie har en tragisk ulykke sentral plass, ettersom 23 mennesker – inkludert sju spillere fra det fantastiske «Busby Babes»-laget – mistet livet i flyulykken i München i 1958. Professor Rogan mener likhetene mellom de to gigantene er nærmest ironiske, og at klubbenes supportere også minner om hverandre.

– Hvis du plukker ut den mest Liverpool-hatende mannen i Manchester og den mest Manchester United-hatende mannen i Liverpool, så vil de være omtrent identiske. De kommer trolig fra veldig like familier og har de samme problemene i livet. De er to arbeiderklassekarer fra nord, som har enorme mengder til felles.

– Fotballklubber er mennesker, er de ikke? Vi liker dem som vi liker mennesker. Vi elsker en veldig spesiell person og vi hater en veldig spesiell person. Klubbene bygger en merkevare, og kjernen i begges karakter har blitt assosiert med tragedier. Det hendte for lenge siden med Manchester United og i noe «nyere» tid for Liverpool, sier han.

Les også: 2013: Erkerivalene Liverpool og Manchester United forenes for felles sak

Taylor ser på hva som skaper karakter og historie i en klubb, når han analyserer forholdet mellom de to klubbene som har forsynt seg grovest av engelsk fotballs sølvtøy opp gjennom årene.

– Hva skaper stor karakter i fotballklubber? Det er enten en lykkelig eller ulykkelig ulykke. Tenk på hva «brand» (merkevare) egentlig betyr. Det betyr brenning av et bilde på huden til et menneske, som betegner eierskap. En kombinasjon av en forferdelig ulykke og TV brenner dette dypt inn. Selv med 25 år uten å ha vunnet noe, så er det fremdeles Manchester United. Det er fremdeles Liverpool FC, forklarer han.

Thompson forklarer forutsetningene for å gjenskape suksess
Phil Thompson ser også store likheter mellom de to klubbene, og mener også måten de to klubbene gjenskapte suksess på er høyst sammenlignbar.

– Det er der storhet blir født. Det er ok å gjøre det en gang, men å gjenta det viser tegn på storhet. Noen ganger hanger det om å vinne den første, og så sier folk at de neste kommer enkelt. Det gjør de ikke. Det krever dedikasjon, for alle vil slå deg når du er på toppen. Men hvis du har gode spillere med sterk mental tilnærming til spillet kan du fortsette og dominere i årevis.

TIDLIGERE MØTER: Både Luis Suárez, Patrice Evra, Robin van Persie, Cristiano Ronaldo, Jamie Carragher, Gary Neville, Steven Gerrard, Sami Hyypiä, Ole Gunnar Solskjær og Fernando Torres har hatt sentrale roller i tidligere Manchester United-Liverpool-oppgjør. Foto: Scanpix/Photoshop (montasje)
TIDLIGERE MØTER: Både Luis Suárez, Patrice Evra, Robin van Persie, Cristiano Ronaldo, Jamie Carragher, Gary Neville, Steven Gerrard, Sami Hyypiä, Ole Gunnar Solskjær og Fernando Torres har hatt sentrale roller i tidligere Manchester United-Liverpool-oppgjør. Foto: Scanpix/Photoshop (montasje)

– Det var det vi gjorde, og det er det Manchester United har gjort i to tiår. Det krever store karakterer for å gjøre det. Det er en slags overlevering av uskrevne regler i fotballverdenen, rundt hvordan du skal oppføre deg når du kommer inn i et lag. Du kjemper, du er aldri slått før siste fløytestøt er gjort, og det er den måten disse to klubbene er laget på.

– Det er på grunn av den vinnermentaliteten at de har vært så suksessfulle. Du flytter grensene for å sørge for at du vinner. Derfor var begge lag, i sine mest suksessfulle år, kjent for scoringer i sluttminuttene. Manchester United er kjent for det for de som følger med nå, og slik var det også for Liverpool på 70-og 80-tallet, sier Thompson.

– De hadde det beste laget de noen gang kom til å se. Hvorfor brydde de seg om Manchester United?
Selv om selve rivaliseringen mellom byene strekker seg tilbake til den tiden da det ble bygget skipskanal fra havet og inn til Manchester inne i landet, mener Taylor at den definerende rivaliseringen på fotballnivå først kom for et knapt halvt århundre siden.

– Det utvikler seg. Det jeg tror mange Liverpool-supportere ikke vet er at det er relativt nytt. Rivaliseringen startet for alvor på 70-tallet, og den er blitt så inngrodd i måten folk identifiserer seg på. Folk identifiserer seg mer med det de ikke er, enn det de er.

Les også: Artikkel fra 2012: Derfor er Manchester United-Liverpool så stort

– Jeg husker på 70- og 80-tallet da Liverpool var på denne årelange rekken av suksess, mens Manchester United ikke vant en potte som var verdt å tisse i på 25 år. Folk på The Kop stoppet aldri å klage over media og Manchester United. De hadde det beste laget de noen gang kom til å se. Hvorfor brydde de seg om Manchester United? De sa sikkert det samme på Old Trafford. Det er blitt slik en essensiell del av dem, forklarer Taylor.

Faktum er uansett at folk bryr seg, og ikke bare i Manchester og Liverpool. Nettopp den globaliserte delen av oppgjøret, er det som gjør det til verdens største klubbkamp, mener Thompson.

– Det er ikke bare dere i Skandinavia. Ta for eksempel Sørøst-Asia, der min venn Steve McMahon jobber. Han forteller meg at kampen går ut til 700 millioner mennesker. Det er soleklart den største kampen, og på den måten berører kampen hele deler av planeten, sier den tidligere Liverpool-kjempen.

Se Manchester United-Liverpool søndag 14. desember med sendestart 13.00 på TV 2 Sport Premium og tv2sumo.no!