Elisabeth Andreassen: – Hun lever i konstant frykt

I forbindelse med TV 2s Artistgalla reiste Elisabeth Andreassen til Zambia for å møte 10 år gamle Gertude. Det ble et sterkt møte med fattigdommens bistre realiteter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På lørdag sender TV 2 sin årlige artistgalla ledet av programlederne Arill Riise, Marthe Sveberg og Peter Bubresko. Artistgallaen er denne gang i samarbeid med Plan Norge.

Har vært Plan-fadder siden starten

En av artistene som skal bidra i programmet er Elisabeth Andreassen som har vært Plan-fadder siden 1996. 

– Jeg støtter flere organisasjoner men er fadder i Plan fordi de klarer å gjøre seg synlige og er raskt på banen i områder etter katastrofer. Dessuten ønsker jeg at mine to døtre Anna (19) og Nora (17) skal vokse opp med kunnskapen om at det faktisk nytter å hjelpe andre i stedet for bare å sitte passivt å se på.

VANNMANGEL: På landsbygda i Zambia har halvparten av befolkningen tilgang til rent vann, og kun én av tre har tilgang til godesanitærforhold. Denne gutten var på vei bort til den lokale brønnen for å fylle en kanne med vann.
VANNMANGEL: På landsbygda i Zambia har halvparten av befolkningen tilgang til rent vann, og kun én av tre har tilgang til godesanitærforhold. Denne gutten var på vei bort til den lokale brønnen for å fylle en kanne med vann.

Nært møte med nøden 

I år fikk Andressen møte virkeligheten på nært hold da hun i forbindelse med årets artistgalla reiste til Zambia der fattigdommen er stor og hvor kun halvparten av befolkningen på landsbygda har tilgang til rent vann.

– Du kan si at Zambia er et trygt land å reise til fordi de ikke er i krig, men nøden er likevel stor. De sliter med AIDS og manglende utdanning i tillegg til ekstrem fattigdom. Et annet stort problem i Zambia og flere andre afrikanske land er at mange jenter i ung alder blir tatt ut av skolen og tvangsgiftet med eldre menn som ikke vil dem vel. Det er tragisk.

Livredd for framtiden

I Zambia fikk Andreassen besøke Gertrude (10) i hennes landsby.

– Hun hadde mistet nesten hele familien sin og bodde hos en tante, og selv om tanten er snill lever Gertrude i konstant frykt for at hun skal bli tatt ut skolen sin og tvangsgiftet bort. Hennes store drøm er å få muligheten til å utdanne seg til lærer slik at hun kan lære bort kunnskap og ha et godt liv, forteller Andreassen til TV 2.

HÅND I HÅND: Gertrude (10) og Elisabeth Andreassen hånd i hånd. Foto: Erik  Thallaug / Plan Norge
HÅND I HÅND: Gertrude (10) og Elisabeth Andreassen hånd i hånd. Foto: Erik  Thallaug / Plan Norge

– Det handler om empati og medmenneskelighet

– Er det lett å glemme nøden i verden i førhjulsstresset, tror du?

– Det burde ikke være det, for jeg synes alle hjelpeorganisasjonene er veldig synlige i samfunnet. Det går ikke an å glemme. Dette handler om empati og medmenneskelighet. Men det er gledelig å se at Norge er et av landene i verden der folk gir mest penger til fattige land, forteller Andreassen til TV 2.

Rekker det såvidt

Selv om Elisabeth Andreassen har to konserter på lørdag skal hun likevel finne tid til å bidra på artisgallaen.

– Jeg kommer nok ganske andpusten og skal sitte i panelet og ta i mot telefoner. Så får artistene som skal stå på scenen gjøre en god innsats der, avslutter Andreassen.

Lyst til å bli Plan-fadder? Trykk her.

TV 2s Artisgalla kan du se lørdag kl 2140 på TV 2