Adáns (21) mor: – Han ønsket å gi en stemme til millioner av meksikanere

Moren til meksikaneren som stormet Nobel-scenen publiserte for kort tid siden en video på Facebook hvor hun tar sønnen i forsvar.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Meksikaneren som stormet scenen idet Malala Yousafzai (17) skulle motta Nobels fredspris har skapt overskrifter fra Norge til Mexico.

Han ble i går kveld identifisert som den 21 år gamle Adán Cortés Salas, en student ved Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM). Han kommer fra Mexico City, men har vært på reise i Europa den siste tiden. Han har blant annet vært i Tromsø før han kom til Oslo.

På sin egen Twitter-konto skrev Cortés at han skulle til Norge, Danmark, Spania og Costa Rica.

Ifølge Sopitas.com var formålet med aksjonen trolig å sette søkelyset på den politiske krisen i Mexico, og de 43 savnede studentene fra Ayotzinapa.

Cortés tvillingbror Austin uttalte seg i går til nyhetsbyrået AP, hvor han blant annet sa at broren verken er voldelig eller radikal.

Natt til onsdag norsk tid publiserte boren også en video av deres mor, Monica Salas, på Facebook. Austin skriver at moren har en melding om broren som hun ønsker å dele, og ber folk dele videoen videre.

Se hele videoen i toppen av saken

«Mexico trenger deg»

Moren sier blant annet at hun også venter på nyheter om sønnen, og ber om at folk ikke tar hensyn til «ondskapsfulle» bilder og kommentarer som en meksikansk journalist ved navn Joaqin Lopez Dorriga har publisert.

Bildene viser blant annet Adán på fest.

– Sønnen min ønsket i dag å gi en stemme til de millioner av meksikanere som ikke har blitt hørt i sitt eget land, sier moren og legger til:

– Det eneste jeg kan gjøre er å minne dere på meldingen han ga: «Mexico trenger deg».

Godtar forelegg

Torsdag morgen ble det klart at Cortés er ilagt et forelegg på 15.000 kroner for ordensforstyrrelser.

Han har vedtatt forelegget. Straffesaken er dermed ferdig behandlet, opplyser Oslo politidistrikt.

Mannen har også en utlendingssak til behandling hos utlendingsmyndighetene. Han er derfor overført Politiets utlendingsenhet, som har ansvar for videre oppfølgning.

– Det stemmer at han er overført til Politiets utlendingsenhet siden han har søkt asyl i Norge. Vi vil foreta en utvidet registrering i dag, sier Mona T. Olsen, kommunikasjonsrådgiver i Politiets utlendingsenhet, til TV 2.

– Dette betyr at vi vil gå bredere inn på hvorfor han søker asyl. Vi vil kartlegge hva som ligger til grunn for dette. I tillegg vil UDI avgjøre om de vil ha et intervju med han. Det er UDI som avgjør søknaden, fortsetter hun.