STORMET SCENEN: Her tar en sikkerhetsvakt hånd om den meksikanske studenten som stormet scenen under utdelingen av Nobels fredspris. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
STORMET SCENEN: Her tar en sikkerhetsvakt hånd om den meksikanske studenten som stormet scenen under utdelingen av Nobels fredspris. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Så mye får meksikaneren i bot for Nobel-stuntet

Adán Cortés Salas (21) har vedtatt forelegg etter at han stormet Nobel-scenen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Adán Cortés Salas som forstyrret fredsprisutdelingen onsdag er ilagt et forelegg på 15.000 kroner for ordensforstyrrelser.

Han har vedtatt forelegget. Straffesaken er dermed ferdig behandlet, opplyser Oslo politidistrikt. 

Mannen har også en utlendingssak til behandling hos utlendingsmyndighetene. Han er derfor overført Politiets utlendingsenhet, som har ansvar for videre oppfølgning.

– Det stemmer at han er overført til Politiets utlendingsenhet siden han har søkt asyl i Norge. Vi vil foreta en utvidet registrering i dag, sier Mona T. Olsen, kommunikasjonsrådgiver i Politiets utlendingsenhet, til TV 2.

– Dette betyr at vi vil gå bredere inn på hvorfor han søker asyl. Vi vil kartlegge hva som ligger til grunn for dette. I tillegg vil UDI avgjøre om de vil ha et intervju med han. Det er UDI som avgjør søknaden, fortsetter hun.

Har vært på reise

21 år gamle Adán Cortés Salas studerer internasjonale relasjoner ved Fakultet for politikk og samfunnsvitenskap ved Universidad Nacional Autónoma de México, som er det største universitetet i Mexico.

Han kommer fra Mexico City, men har vært på reise den siste tiden. Han har blant annet vært i København og Tromsø før han kom til Oslo. Adán Cortés Salas har tidligere også deltatt i en demonstrasjon i Costa Rica. 

Varslet broren

Tirsdag kveld varslet den 21 år gamle mexicanske studenten sin bror om sine planer om å demonstrere under fredsprisseremonien. Dette bekrefter tvillingbroren overfor nyhetsbyrået Associated Press.

– Han visste at hvis han gjorde dette, ville han være tryggere i Norge enn i Mexico. Han er redd for å bli sendt tilbake. Han vet at etter en slik handling, vil «narkomyndighetene» i Mexico kunne komme til å bruke vold og trusler mot ham, sier aksjonistens bror til nyhetsbyrået.

Flagget som Adán brukte under seremonien hadde flere røde flekker. Ifølge Sopitas.com symboliserer dette blod. Dette er sannsynligvis en referanse til de 43 studentene som er savnet i Mexico.

De 43 har nemlig blitt en symbolsak som har sendt landet ut i politisk krise.

Beklaget sikkerhetsbrudd

Den meksikanske studenten var ikke invitert til utdelingen. Han kom seg derfor inn uten billett. I går beklaget Oslo-politiet sikkerhetsbruddet.

– Det som fremstår som en mulig forklaring på at en person har tatt seg inn uten billett er at vedkommende har fulgt på andre og ikke blitt fanget opp av de som skulle sjekke billett og ID. Dette er et sikkerhetsbrudd som vi beklager, sa stabssjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt på en pressekonferanse.

TV 2 oppdaterer saken.