RASER: Sky-rytter Peter Kennaugh lar sin mening bli sagt gjennom sosiale medier. MONTASJE: NTB scanpix/Twitter
RASER: Sky-rytter Peter Kennaugh lar sin mening bli sagt gjennom sosiale medier. MONTASJE: NTB scanpix/Twitter

Dopingbefengte Astana fikk ny World Tour-lisens:

Sky-rytter raser mot dopere etter rapporten som knytter Astana til dopinglege

– For en vits denne sporten kan være! Vi må kvitte oss med disse juksemakerne, sier Peter Kennaugh.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag ble det klart Astana fikk fornyet sin World Tour-lisens etter lengre tids usikkerhet på grunn av flere dopingtilfeller, og generelt bråk rundt sykkellaget styrt av tidligere dopingtatte Alexandre Vinokurov.

– Det er litt overraskende, sa TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad etter at avgjørelsen ble kjent.

Tok til sosiale medier

Tidligere onsdag skrev den italienske avisen Gazzetta dello Sport at 17 Astana-ryttere er blitt satt i forbindelse med den kjente dopinglegen Michele Ferrari.

Dette skjer i forbindelse med Padova-politiets etterforskning av Ferrari og hans klienter.

Sky-rytteren Peter Kennaugh reagerer sterkt på avsløringene som totalt navngir 38 ryttere, hvorav nesten halvparten har, eller har hatt, bånd til det kasakhstanske laget.

– For en vits denne sporten kan være! De rene rytterne i feltet trenger å samle seg og presse desse juksemakerne ut. Nok er nok, skrev han på sin Twitter-profil før Astanas World Tour-skjebne var offentliggjort.

– Ryttere som bare ble trent av Ferrari? Kom igjen, så dum kan dere ikke være? Og så dum kan dere ikke tro at andre kan være, skriver Kennaugh.

Sportsdirektør i Garmin Sharp, Jonathan Vaughters, var tidligere på dagen ute og mente at Astana burde få inndratt World Tour-lisensen.

– På nåværende tidspunkt, dersom jeg var UCIs lisenskomité, ville jeg sendte Astana til Pro-kontinental-touren. Det vil nok bli overprøvd av CAS, men du må jo prøve, skrev Vaughters på Twitter.

Lagkameraten til Vincenzo Nibali, Michele Scarponi, er en av de som er tettest knyttet til Ferrari. Dette i tillegg til Vinokurovs velkjente bånd til dopinglegen. 

– Kan frykte tap i CAS

Det er en uavhengig komité som vurderer lagene etter flere kriterier når det gjelder utdeling av lisens, deriblant økonomisk, administrativt, sportslig og etisk (i enkel forstand: doping). 

Samtidig som Astana fikk innvilget lisensen måtte Europcar se drømmen om World Tour-sykling knust. Det av økonomiske grunner.

Det juridiske kan ha vært en faktor her, i tillegg til at Astana er et av verdens beste lag for øyeblikket med den regjerende Tour de France-vinneren på laget.

– Kanskje ville det vært for voldsomt for UCI å kaste et så godt lag ut av World Touren, sier Mads Kaggestad.

Katjusja, som ikke fikk fornyet Pro Tour-lisens før 2013-sesongen, gjorde det etter flere positive dopingprøver. De fikk imidlertid omgjort dommen i CAS.

– Det kan være at man har vurdert Astana til å ha så sterke juridiske kort på hånden at man uansett ville tapt i CAS. At dopingproblematikken ikke var bindende nok, sier Mads Kaggestad.

Lisens på prøve

World Tour-lisensen til Astana er imidlertid bare på prøve. En positiv dopingprøve kan være skjebnesvanger skriver Cycling News.

– Tilfellet med Astana er fremdeles svært seriøs for sporten gitt nummeret av positive dopingprøver. Laget kan anses å være på prøve, sier UCI-president Brian Cookson.

Laget skal gjennom en uavhengig revisjon og må følge strengere operasjonelle krav for den kommende sesongen.

Dermed kan laget til syklister som Vincenzo Nibali og Fabio Aru miste lisensen i løpet av neste sesong - dersom noen trår feil, eller den interne revisjonen avdekker reelle problemer.