Marcus (15) er snowboardernes Martin Ødegaard

Marcus Kleveland (15) ble verdens yngste til å lande supertrikset trippelcork. Fredag kjører han sin første store konkurranse. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oslo/Colorado (TV 2): – Dew Tour er jo den største konkurransen jeg noen gang har vært med på til nå, så det er sjukt fett å bare bli invitert til det, sier Marcus Kleveland til TV 2 på en av treningsdagene i Colorado. 

Se reportasje øverst i artikkelen.

Fredag starter sesongens første store slopestylekonkurranse - Dew Tour, og i år står en norsk 15-åring på startstreken. Akkurat som det 15 år gamle supertalentet i fotball Martin Ødegaard, kan Kleveland nå slå igjennom på seniornivå.

– Det er ingen som forventer noe av Marcus. Han er en underdog som er der for å lære, men han kan overraske, mener landslagssjef Thomas Harstad. 

Verdens yngste

I mars 2013 markerte Dombås-gutten seg for alvor da han ble verdens yngste til å lande ett av verdens vanskeligste triks, trippel cork, som 13-åring. 

Se trikset i videoen øverst i artikkelen!

NY STJERNE: Marcus Kleveland spås å bli den nye norsk snowboardstjerna. Foto: Red Bull.
NY STJERNE: Marcus Kleveland spås å bli den nye norsk snowboardstjerna. Foto: Red Bull.

Det imponerte naturlig nok landslagssjefen. 

– Det er fantastisk imponerende at noen kan gjøre det i hans alder, og mange proffer begynner å få et stort trykk bak seg. Han har en teknikk som er helt unik. Han har en forståelse, og brettkontroll som veldig få på han alder har, understreker Harstad.

Selv er han ganske beskjeden om sin egen bragd. 

– Jeg tenkte egentlig ikke noe veldig stort da jeg landa trippelcorken, jeg bare tenkte at jeg hadde et nytt triks i boka jeg kunne ta frem når jeg trengte det, sier Kleveland. 

– Kan bli den nye store stjerna

Kleveland skal reise verden rundt med snowboardlandslaget denne sesongen, og 15-åringen er klar for å lære av de store gutta. 

– Jeg husker jeg så Torstein (Horgmo red.anm.) på Stylewars i 2008, og tenkte at han der må jeg møte en gang. Også kjører jeg med han nå, og det sjukt kult. Verden er liten. De største forbildene mine er vel Torstein og Ståle, sier han. 

Og Ståle Sandbech er full av lovord om unggutten. 

– Det er nesten som å se litt meg selv da jeg var liten, og var med de store gutta rundt så tidlig. Jeg kan ikke se hvor langt han kan nå, for han har så mye talent. Han kan helt klart bli den ny store stjerna i hele snowboardverdenen, mener Sandbech. 

Får gjennomgå som junior

Men som juniorer flest må Kleveland finne seg i å gjøre litt drittarbeid. 

– De sier jo mye rart da, som «Marcus kan du vokse brettet mitt, og skrape det med snowboardet ditt eller». Det går jo ikke, smiler han. 

– Hvis man ikke gir dem litt press så lærer de jo ikke å respektere de eldre gutta. Så det hender jo at vi må få han til å vokse, og skrape brettene. Noe av det jeg syns er kjedelig, ler Sandbech. 

Men sølvvinneren fra OL i Sotsji legger ikke skjul på at han i en aldrer av 21 år føler presset fra de yngre guttene. 

– Det er synd at han blir så sinnssykt god så sinnssykt tidlig. Jeg begynner å bli gammel nå ikke sant, så vi må nesten få han til å stoppe litt og ta en liten pause før han kommer helt opp, ler han. 

God sesongstart

Forrige helg fikk de norske snowboarderne en pangstart på sesongen i Beijing. Emil André Ulsletten vant foran Sandbech, og Torgeir Bergrem på tredjeplass sørget for en norsk storeslem i Kina.

Verken Silje Norendal eller Kjersti Buaas tok seg videre fra kvalifiseringen i Dew Tour, og Ståle Sandbech har fått influensa. Marcus Kleveland falt på trening og røk i slopestyle-semifinalen,som han kjørte med smerter. Emil André Ulsletten og Aleksander Østreng gikk til finalen.