SCENESTORMER: Her er Adán i Danmark forrige måned. FOTO: Privat
SCENESTORMER: Her er Adán i Danmark forrige måned. FOTO: Privat

Adán (21) stormet Nobel-scenen – hylles på Facebook

Den meksikanske studenten er siktet for ordensforstyrrelse og ble ikke sluppet fri onsdag kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den meksikanske studenten som stormet scenen da Malala Yousafzai fikk Nobels fredspris er 21 år gamle Adán Cortés Salas.

Han studerer internasjonale relasjoner ved Fakultet for politikk og samfunnsvitenskap ved Universidad Nacional Autónoma de México, som er det største universitetet i Mexico.

Savnede studenter

Flagget som Adán brukte under seremonien hadde flere røde flekker. Ifølge Sopitas.com symboliserer dette blod. Dette er sannsynligvis en referanse til de 43 studentene som er savnet i Mexico. 

De 43 har nemlig blitt en symbolsak som har sendt landet ut i politisk krise. 

De var verken kriminelle eller tilknyttet noe narkokartell, men tilhørte den fattigere befolkningen i landet.

Scene-stormeren deltok også i en demonstrasjon på Costa Rica før han kom til Norge. 

Avhøres onsdag kveld

Den meksikanske studenten er siktet for ordensforstyrrelser. Politiet opplyser i en pressmelding at de gjennomfører avhør av mannen for å få klarhet i motivene for å gjennomføre handlingen. 

Han vil ikke bli løslatt onsdag kveld, og har heller ikke bedt om forsvarer. 

– Videre oppfølging av mannen vil på et senere tidspunkt bli overført Politiets utlendingsenhet, skriver politiet i pressemeldingen.

Varslet broren

Tirsdag kveld varslet den 21 år gamle mexicanske studenten sin bror om sine planer. Dette bekrefter 21-åringens tvillingbror overfor nyhetsbyrået Associated Press. 

Han skal ha ringt tvillingbroren tirsdag og sa han ville demonstrere under fredsprisseremonien.

Tvillingbroren forteller til nyhetsbyrået at broren verken er voldelig eller radikal.

– Han visste at hvis han gjorde dette, ville han være tryggere i Norge enn i Mexico. Han er redd for å bli sendt tilbake. Han vet at etter en slik handling, vil «narkomyndighetene» i Mexico kunne komme til å bruke vold og trusler mot ham, sier aksjonistens bror til nyhetsbyrået.

– Søt og koselig
Erlend Rydning har møtt den meksikanske studenten på nachspiel i Oslo.

– Han var veldig politisk engasjert. Jeg husker at han snakket mye om kidnappingssaken i Mexico, sier Rydning til TV 2.

Rydning tror at Adán Cortés Salas ønsket å fortsette å bo i Norge.

– Han var veldig søt og koselig egentlig. Han er liten og nett, og langt fra farlig. 

Tromsø-besøk

Adán Cortés Salas kommer fra Mexico City, men har vært på reise den siste tiden. Han har blant annet vært i Tromsø før han kom til Oslo.

– Han har vært på ferie i Europa. Han var i Tromsø ett par dager før han kom tilbake til Oslo. Han ønsket å se midnattssola, sier Rydning.

Flere bilder viser scene-stormeren som poserer inne i cockpiten på et fly. Før dette besøkte Adán Cortés Salas (21) København.

Får skryt på Facebook

Adán har i kveld mottatt en rekke hyllester på sin facebookside for det han gjorde: «Du er flott, gratulerer!» «Jeg beundrer Adan!! Jeg håper alt går bra!» «Adan hevet stemmen, gratulerer for motet og tapperheten du viste!» og «takk for ditt mot!» er noen av meldingene han har fått.

Beklager sikkerhetsbrudd

Politiet opplyste på en pressekonferanse tidligere i dag at mannen er en meksikansk student. Han skal ha kommet til Norge i slutten av november, og søkt asyl den 9. desember.

Ifølge politiet var mannen ikke invitert til utdelingen. Politiet går nå gjennom videoovervåking for å bringe på det rene hvordan mannen har kommet seg forbi billettkontrollen.

– Det som fremstår som en mulig forklaring på at en person har tatt seg inn uten billett er at vedkommende har fulgt på andre og ikke blitt fanget opp av de som skulle sjekke billett og ID. Dette er et sikkerhetsbrudd som vi beklager, sier stabssjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt.