– Nora har en kraft i sine små bein som jeg ikke har sett før

Slik blir Norges servitørdronning beskrevet av sin danske langvenninne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

DEBRECEN (TV 2): Norge mot Danmark er selve indrefileten i håndball-EMs gruppespill - i hvert fall sett med skandinaviske øyne.

I morgen gjør de to nabolandene opp om hvem som kan gå inn i hovedrunden med flest poeng- og mye handler om superduellen mellom Nora Mørk og Danmark-keeper Sandra Toft.

De to spiller sammen på klubblaget, og kjenner hverandres styrker og svakheter ut og inn. I de to foregående møtene - som begge har endt med dansk seier - har Toft vunnet duellen med Mørk.

– Jeg må innrømme det, sier 23-åringen.

TV 2 ba begge to om å skrive opp to styrker og svakheter hos den andre. En øvelse de begge tok på strak arm.

Nora Mørk skriver følgende punkter på Tofts styrker:

  • God fra 6 meter
  • God til å lese spillet

– Sandra er veldig aggressiv fra seks meter og veldig rolig. Hun hopper ikke ut i stjerne, og er en litt annen type målvakt enn jenter ofte er. Det ligner litt på herrestil. Hun er god til å lese spill, se bevegelsene til angrepsspillerne og tenke hvor skuddene kommer.

Av svakheter melder hun:

  • Dårlig mellom beina
  • Skudd helt opp

– Jeg har lagt merke til at hvis det kommer stusskudd, kan hun fort rote inn ballen. Skyter man stuss mellom beina er det ofte plass. Men hun er veldig god i sjokoladehøyde, ler Mørk - mens hun lattermildt signaliserer i høyden fra skuldrene og nedover - der sjokoladen legger seg på kroppen...

Sandra Toft trenger ikke lang betenkningstid for å skrive ned to av Mørks styrker.

  • Underhåndsskudd
  • Speed med overblikk

– Hun har så mange styrker, men jeg velger disse to. Hun skyter så hardt, og er veldig farlig når hun fyrer med underarmen. Hun trener mye på den, så den frykter jeg litt, innrømmer Toft. Og fortsetter:

– Hun har en kraft i sine små bein som jeg ikke har sett før. Hun kan sette en god finte, og samtidig spille flott inn til strek. Jeg synes hun er den store motoren på det norske landslaget.
Svakhetene er det litt verre med, men Toft starter med en frisk melding:

– Her tror jeg at jeg skal skrive «Sandra Toft», sier hun og ler.

Til slutt velger hun seg likevel følgende to punkter:

  • Temperament
  • Størrelse i forsvar

– Noen ganger blir Nora litt for sur. Det kan ofte koke. I Larvik prøver jeg gjerne å roe henne ned, sier Toft, som neppe bidrar med slike tjenester i morgen.

– Den andre svakheten, hmm, kanskje størrelsen i forsvar. Hun er ikke så stor og høy, så hvis hun står forsvar, skal vi utnytte det.

Men Nora Mørk har i all hovedsak spilt angrep her i Ungarn, og det har hun gjort strålende. Så langt i EM er hun assistdronning med 15 målgivende pasninger på to kamper mot Romania og Ukraina. I tillegg har hun ni nettkjenninger selv.

– Noen dager er det mye meg selv, og så kan jeg heldigvis finne på å spille andre veldig gode. Sånn har det vært i Champions League med Larvik også. I tre kamper har jeg scoret mye, og i tre har jeg ikke scoret så mange mål, men hatt flere målgivende. Det er godt å ha flere strenger å spille på, sier hun.

Særlig samspillet mellom Mørk og Heidi Løke kan være en fryd for håndballøyet.

– Det er så gøy å spille med henne. Hun har et smart håndballhode. Nora er en fantastisk spiller, sier Løke.

– Vi har spilt sammen tidligere i Larvik, og da bodde hun et halvt år hos meg. Jeg føler nesten at jeg er en liten mamma for henne. Vi finner hverandre godt. Pasningene fra henne kan komme hvor som helst. Det er bare å holde hånda oppe og ta imot!