PÅ TOPP: Katy Perrys musikkvideo til låten «Dark Horse» er sett mer enn 717 millioner ganger på YouTube. Foto: Skjermdump/Youtube
PÅ TOPP: Katy Perrys musikkvideo til låten «Dark Horse» er sett mer enn 717 millioner ganger på YouTube. Foto: Skjermdump/Youtube

Gutta blir knust på YouTube i 2014

YouTube oppsummerer 2014 og de kvinnelige artistene raker inn flest views. Likevel tror ekspertene at menn fortsatt dominerer bransjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Verdens største nettsted for opplastning, visning og deling av videoklipp, YouTube, har gjort opp regnskap for 2014s virale hits, og blant annet listet opp de ti mest sette musikkvideoene for hele året.

Ikke overraskende kommer årets største hits med her, men et annet funn er at topp 10-listen domineres av kvinnelige artister.

Åtte av ti er kvinner

Hele åtte av ti musikkvideoer har kvinnelig avsender, og på topp ligger Katy Perrys musikkvideo til låten «Dark Horse» som har blitt vist 717 millioner ganger. 

Dernest ligger, noe overraskende, Enrique Iglesias med låten «Bailando», før Shakira tar tredje og fjerde plass med henholdsvis «Can't Remenber to Forget You» med Rihanna på laget, og VM-låten «La La La».

Sia's «Chandelier» kommer også med på listen med 371 millioner visninger. 

– Det er ikke noe vi liker så godt som å feire virale hits, episke produksjoner og helt latterlig kreative skapere som bidrar til det popkulturelle året med sine YouTube-videoer, sier talsperson for Google i Norden, Christine Sørensen til TV 2. 

Maskineriet rundt domineres av menn

Førsteamanuensis ved Institutt for medier og kommunikasjon, Arnt Maasø, sier til TV 2 at listen likevel ikke representerer et skifte i musikkbransjens kjønnsbalanse.

– Det er ikke uvanlig at frontfigurene er kvinner, men ofte er bakmennene, det seg være produsenter, bandet rundt, låtskrivere, lydteknikere, menn. Dette har vært en etablert sannhet lenge, sier Maasø.  

Medieviteren tror den kvinne-tunge topp-listen har lite å si for den skjeve kjønnsbalansen i musikkverden.

– Det vanskelig å si noe om de bakomliggende årsakene til hvorfor det er akkurat sånn. Men historisk sett så har det å spille i band vært dominert av menn, og det skal mye til å endre det store bildet, sier Maasø. 

– På rett vei

– Jeg tror alle disse fenomenale kvinnelige artistene bare er toppen av isfjellet, sier skribent og musikkanmelder Charlotte Myrbråten.

Hun mener derimot at listen er et symptom på at noe er i endring, selv om det gjenstår mye arbeid.

– Det går tregt, men sakte men sikkert så tar kvinnene større plass i en ellers mannsdominert verden, sier hun til TV 2.

– Strukturene er i ferd med å endres, og med så mange strålende forbilder kommer enda flere jenter også til å få lyst til å drive med musikk, avslutter hun.