Slik vurderer Thorir styrkeforholdet mellom Norge og Danmark

Mens Norges Danmark-proffer lover å finne oppskriften på seier.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bergen/Debrecen (TV 2): Norge har startet EM feilfritt. To kontrollerte seire mot henholdsvis Romania og Ukraina har satt Norge i en strålende posisjon før mellomspillet.

Nå venter Danmark i toppoppgjør torsdag i det som vil avgjøre hvem som går videre med det beste utgangspunktet.

Danmark med best statistikk
– I en isolert kamp som denne er det 50-50. Det er fremdeles sånn at danskene har kommet lenger i sin lagsutvikling. Det er det tredje mesterskapet deres med den troppen. Det ser man en del i spillet. Men i enkeltkamp er det gode muligheter. Det er duket for en god fight, sier landslagssjef Thorir Hergeirsson til TV 2.

FORSIKTIG OPTIMIST: Thorir Hergeirsson ser bedring fra dag til dag i EM. Torsdag venter mesterskapets tøffeste test så langt når Danmark er motstadner .
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FORSIKTIG OPTIMIST: Thorir Hergeirsson ser bedring fra dag til dag i EM. Torsdag venter mesterskapets tøffeste test så langt når Danmark er motstadner . Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Islendingen har måttet se Danmark være det dominerende laget i de foregående oppgjørene. Hele fem av de seks siste kampene mot våre danske naboer har endt med tap. Senest i oppkjøringsturneringen Møbelringen Cup vant Danmark med tre mål. 

– Jeg er ikke så opptatt av det. Dersom man plukker kamp for kamp, så har de hatt ulike settinger. En av de var en kamp etter OL nærmest med et rekruttlag. Den andre var en kamp uten betydning i EM i 2012 hvor vi valgte å gjøre noen disponeringsvalg som klart var med på å prege resultatet. I de aller siste kampene har danskene helt klart vært skarpere enn oss. Jeg føler vi er nærmere, sier Hergeirsson.

Måtte si nei til pressen
Der Norge kommer inn til kampen med stigende formkurve etter gode prestasjoner, har danskene slitt hakket mer. En nimålsseier over Ukraina i åpningskampen ble etterfulgt av uavgjort mot Romania etter scoring sekunder før slutt. 

– Styrkeforholdet har endret seg litt fra Golden League. I de to Golden League-turneringene har Danmark vært det beste laget. Her i EM har Norge vært det beste laget, sier sportssjef i Det danske håndballforbundet Ulrik Wilbek til TV 2.

Trenerlegenden går med på at Norge har et lite favorittstempel dersom en ser på prestasjonene i EM så langt. Han har tro på en tett og jevn kamp - uten et lass av scoringer.

– Det er spennende å se når to lag som kjenner hverandre så godt møtes. Jeg tror det er veldig likt. Jeg tror det blir en kamp mindre mål enn i de andre kampene fordi man kjenner hverandre godt og forsvarerne vil være klar, sier Wilbek.

På onsdagens pressekonferanse måtte han svare på en rekke spørsmål av dansk presse. Danmark har nemlig besluttet å nekte dansk TV 2 å sende direktebilder fra lagets treninger.

– Vi tar egentlig ikke noen grep. Vi gjør bare som vi alltid har gjort, men det er sånn med mediene at de spiser seg stadig nærmere og nærmere. Dansk TV 2 vil livestreame treningene. Da har vi sagt stopp. Vi synes det blir litt for stor fordel for Norge at de kan sitte og se oss trene, sier Wilbek.

– Det blir stadig bedre
Men selv om Hergeirsson og de norske håndballjentene ikke får mulighet til å spionere litt ekstra på torsdagens motstander, føler landslagssjefen seg trygg på at laget vil fortsette utviklingen. 

– Vi har utviklet oss bra gjennom høsten. I Møbelringen Cup fikk vi en stigning gjennom turneringen. Jeg synes vi har klart å fortsette den i de to første kampene, sier Hergeirsson.

– Vi møtte et godt lag i Romania. Så har vi møtt et ukrainsk lag som er et godt stykke unna det nivået som kreves for å være i toppen. Det er litt lite grunnlag, men jeg ser at det er spillere som tar nye steg. Samhandlingen blir stadig bedre. Det er små svingninger forsvarsmessig som vi trenger å rette på og jobbe med inn mot kampen mot Danmark.

Norsk-danske tips
Noen råd drar Hergeirrson uansett med seg inn mot kampen. Fire av de norske spillerne holder til daglig til i den danske ligaen. Ida Alstad (FC Midtjylland), Silje Solberg (TVIS Holstebro), Ida Bjørndalen Karlsson og Emily Stang Sando (begge Team Esbjerg) vet godt hva som venter mot Danmark.

– Vi skal være godt forberedt på et lag som er gode over hele linjen. Det er ingen sted vi kan åpne opp, fordi de har sju gode spillere på banen samtidig. Så skal vi selvsagt se hvor de lager flest mål og hvor det er flest «aksjoner». Jeg tror det skjer veldig mye i midten mellom Mulle (Kristina Kristiansen), Mette (Gravholt) og Susan (Thorsgaard). Det er spillere vi, og jeg, kjenner veldig godt. Jeg har spilt med åtte av dem før. Jeg tror vi skal finne oppskriften på å stoppe det der, sier Alstad til TV 2.

Emily Stang Sando erstattet en skadet Kari Aalvik Grimsbø (Team Esbjerg) etter åpningskampen mot Romania. De to holder begge til i Danmark, det samme gjør førstekeeper Silje Solberg. 

– Jeg kjenner dem godt, men de kjenner også meg. Selv om jeg tror det kanskje kan være en større fordel for keeper, sier Solberg til TV 2.

Hun har gjort de nødvendige forberedelsene før møtet med Danmark og Kristiansen, som er lagvenninne i Holstebro, men vil ikke røpe alt overfor TV 2.

– Hun har et veldig godt skuddrepertoar. I starten da jeg kom til Danmark slet jeg å stå mot henne. Nå har lagret litt i hodet, så jeg får håpe at det fungerer, smiler Solberg.

Se Norge-Danmark på TV 2 og TV 2 Sumo torsdag kl. 20.30!