VINNERE OG TAPERE: Vincenzo Nibali og Alexandre Vinokurov etter Tour de France-seieren i år. FOTO: AP Photo/Christophe Ena
VINNERE OG TAPERE: Vincenzo Nibali og Alexandre Vinokurov etter Tour de France-seieren i år. FOTO: AP Photo/Christophe Ena

Astana fikk fornyet World Tour-lisens

– Det er litt overraskende, sier TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag kl. 17 skulle det kasakstanske sykkellaget Astana ha fått dommen om de fortsatt får lov å delta på sykkelsportens øverste nivå: World Tour.

UCI har nemlig truet med å frata laget World Tour-lisensen som en følge av lagets tvilsomme dopinghistorikk.

Den avgjørelsen ble utsatt etter at en rapport fra politiet i Padova har dratt mange Astana-ryttere inn i deres etterforskning av dopinglegen Michele Ferrari og hans klienter.

Ifølge rapporten, som blir omtalt i Gazzetto Dello Sport onsdag, har totalt 17 Astana-ryttere hatt link med Ferrari, som blant annet var involvert i Lance Armstrongs dopingregime.

De beskyldningene har fått UCI til å utsette avgjørelsen, da disse opplysningene ikke var med i Det internasjonale sykleforbundets opprinnelige evaluering.

Ifølge nyhetsbyrået AFP, sitert i Cyclingnews, kaller UCI-presidentene anklagene for «nye, og svært seriøse».

– Vi vil ta en avgjørelse etter en grundig prosess, sier Cookson.

Avgjørelsen som kom fem timer på overtid gikk imidlertid i favør av Astana. Sykkellaget melder selv på sin twitter-konto at de har fått fornyet World Tour-lisens.

I sykkelmiljøet har avgjørelsen vært ventet med stor spenning, og det har vært en reell mulighet at storlaget kunne miste plassen.

Overrasket Kaggestad

Kanskje særlig med bakgrunn i at Katjusja ikke fikk World Tour-lisens før 2013-sesongen.

–  Det er litt overraskende. Det er et lag som vant Tour de France og er et utrolig bra sykkellag. Kanskje det hadde vært voldsomt å ta dem helt ut av World Touren, sier Kaggestad.

– Samtidig fikk ikke Katjusja lisens basert på flere positive dopingprøver da de var et av verdens absolutt beste lag, sier TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad.

At det russiske laget, som norske Alexander Kristoff sykler for, fikk avgjørelsen omgjort i idrettens voldgiftsrett (CAS) kan ha hatt en medvirkende effekt.

En uavhengig komité vurderer lagene etter flere kriterier, deriblant økonomisk, administrativt, sportslig og etisk (i enkel forstand: doping). Men det juridiske kan ha blitt en faktor her.

– Det kan være at man har vurdert Astana til å ha så sterke juridiske kort på hånden at man uansett ville tapt i CAS. At dopingproblematikken ikke var bindende nok, sier Mads Kaggestad.

Fem rytter tatt i år

I løpet av årets sesong har fem Astana-ryttere blitt tatt i doping. Brødreparet Maxim og Valentin Iglinskij i tillegg til tre ryttere fra Astana sitt continental-lag.

Sportsdirektør Alexandre Vinokurov hevder lagene ikke kan sees i sammenheng, til tross for at de kjører i like drakter og har den samme finansielle backingen. Astanas kontinentallag er også omtalt som et utviklingslag for stjernemannskapet som blant annet vant Tour de France gjenom Vincenzo Nibali tidligere denne sesongen.

At de har lagt ned kontinentallaget kan ha telt positivt i deres retning, i tillegg til at kontinentallaget neppe var juridisk bindende for World Tour-laget Astana.

– Vinukorov viser kanskje med det grepet nok handlekraft mot dopingproblematikken til å overbevise komitéen, spekulerer Mads Kaggestad.

Kaggestad skrev tirsdag i en blogg at det var de siste dopingprøvene som utløste trusselen om at laget kunne kastes ut av World Touren, men at det er lagets brokete fortid og mange skandaler som kan felle laget.

Nå er det altså kommet enda mer kompromitterende opplysninger.

Tette bånd med dopinglege

Tidligere onsdag skrev Gazzetta dello Sport om at Astana har tette bånd med dopinglegen Michele Ferrari.

Ifølge Padova-rapporten, påfølgende en etterforskning Padova-politet har gjennomført for å avsløre hvem som har vært Ferraris klienter, har 17 Astana-ryttere hatt linker til Ferrari.

Bare tre av rytterne nevnt var på laget i 2014. Borut Bozic, Michele Scarponi, som tidligere har vært utestengt for å ha vært involvert i Operacion Puerto og Valentin Iglinskij, som er sparket for laget etter å ha innrømmet doping.

Astanas sportsdirektør, Alexandre Vinokurov, er selv tatt i doping og har ifølge rapporten tette bånd med Ferrari. Det har han også åpent innrømmet.

Han avla en positiv dopingprøve for bloddoping i 2007, men returnerte til sykkelsetet og tok OL-gull i London før han la opp og ble manager for laget.

Store sykkelnavn som Danilo De Luca, Michele Scarponi, Denis Mentsjov, Roman Kreuzicer, Vladimir Karpets, Jaroslav Popovitsj er alle innblandet i saken.

En til nå manglende dom i saken kan imidlertid ha vært med på å bidra til at det har vært vanskelig å felle Astana for UCI.

PS: Europcar fikk ikke fornyet lisens.

I rapporten ble totalt 38 ryttere nevnt:

Leonardo Bertagnolli, Simone Boifava, Diego Caccia, Enrico Franzoi, Marco Frapporti, Omar Lombardi, Fabrizio Macchi, Marco Marcato, Andrea Masciarelli, Francesco Masciarelli, Simone Masciarelli, Daniele Pietropolli, Morris Possoni, Filippo Pozzato, Alessandro Proni, Michele Scarponi, Francesco Tizza, Giovanni Visconti, Ricardo Pichetta, Andrea Vaccher, Mauricio Ardila, Volodymyr Bileka, Borut Bozic, Maxim Gourov, Vladimir Gusev, Valentin Iglinskij, Sergej Ivanov, Vladimir Karpets, Aleksander Kolobnev, Dimitri Kozontsjuk, Roman Kreuziger, Denis Mentsjov, Jevgenij Petrov, Jaroslav Popovitsj, José Joaquin Rojas, Ivan Rovny, Egor Silin, Alexandre Vinokourov.