10. SEPTEMBER: Petter Northug møter pressen etter at han fikk dommen påfølgende at han kjørte med promille og krasjet tidligere i år. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
10. SEPTEMBER: Petter Northug møter pressen etter at han fikk dommen påfølgende at han kjørte med promille og krasjet tidligere i år. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Holder Northug-soning hemmelig

Selv om Northug-leiren trolig vet når Petter Northug må sone sine resterende 48 dager, vil ikke offentligheten få vite det med det første.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var 9. oktober i år at Petter Northug ble dømt til 50 dagers fengsel, 185.000 kroner i bot og tapt førerrett for «livstid».

Normalt sett skal soningen settes i gang i løpet av 60 dager, men det utgangspunktet røk tirsdag. Og som de fleste vet er Northug mer opptatt av å havne på seierspallen i langrennssporet enn å spikre paller i fengselet for tiden.

Det betyr at Northugs soning etter all sannsynlighet er utsatt. Men hvor lenge, det vil ingen svare på.

Taus manager

Northugs manager Are Sørum Langås er nemlig helt taus når det kommer til spørsmål rundt soningen – det gjelder alt fra tidspunkt til om det er søkt om fotlenkesoning. Og siden de offentlige myndighetene har taushetsplikt rundt slike saker, har Northug-leiren full kontroll på når soningstidspunktet offentliggjøres.

Etter et år med svært mye utenomsportslig fokus, er det tenkelig at Northug-leiren vil ha fokus på det sportslige nå som sesongen er i gang.

En slik offentliggjøring nå midt i sesongen kan skape unødvendig mye støy og bråk for hovedpersonen selv. Derfor kan det drøye før folket får vite når skikongen må sone for fyllekjøringen 4. mai.

Går VM

Det som synes klart er at Northug har fått utsatt soningen – og at han skal gå VM i Falun. Det har han selv vært klar på i nærmest samtlige intervjuer den siste tiden.

Blant annet uttalte han følgende etter åpningshelgen på Beitostølen:

– Det ble en grei gjennomkjøring. Jeg oppdaget her at jeg manglet litt fart i distanse. Det er ikke sikkert at det kommer til neste helg heller, men det kommer til Falun, sa Northug.

Ski-VM går 18. februar til 1. mars.

Det betyr at Petter Northug fortsatt har en del uker på seg til å toppe formen slik at han kan få oppfylt drømmen om å banke svenskene på deres egen hjemmebane.