KLAGER: Messi klager på at han måtte levere både blodtest og urinprøve til dopingjegerne.  AFP PHOTO/ LLUIS GENE
KLAGER: Messi klager på at han måtte levere både blodtest og urinprøve til dopingjegerne.  AFP PHOTO/ LLUIS GENE

Messi føler seg mistenkeliggjort av doping-jegere

Lionel Messi klager på at han måtte avlegge både urin -og blodprøve.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Barcelonas superstjerne Lionel Messi var en av fem spillere som måtte levere doping-tester i forkant av oppgjøret mot PSG i Mesterligaen.

Mandag dukket dopingjegere opp på Barcelonas treningsfelt, men Messi var den eneste som måtte levere både blodtest og urinprøve.

– Hvor rart er ikke det?
Det liker argentineren dårlig. På sin offisielle Instagram-konto går Messi langt i å antyde at han føler seg mistenkeliggjort av dopingjegerne.

– Dopingkontroll. Av de fem som måtte levere tester, var jeg den eneste som måtte avlegge urin og blodprøve. Hvor rart er ikke det?, spør en tydelig skuffet Messi på Instragram.

Sjefen for Spanias antidopingbyrå (Agencia Espanola Antidopaje), Enrique Gomez Bastida, hevder imidlertid at det ikke er uvanlig at fotballspillere må avlegge både urinprøver og blodprøver.

– Ikke uvanlig
– Alle måtte avlegge urinprøve, men en spiller måtte i tillegg gi fra seg en blodprøve. Når det gjelder saken til Messi og de andre Barcelona-spillere, så ble disse plukket ut helt tilfeldig. Dersom vi ikke har en spesiell grunn til å mistenke en spiller, noe vi ikke hadde i dette tilfellet, så gjør vi det alltid på denne måten, forteller Enrique Gomez Bastida, ifølge ESPN.

Antidoping-sjefen opplyser på generelt grunnlag at uvanlige prestasjoner av enkeltspillere kan føre til at de blir testet oftere.

– På generelt grunnlag kan jeg si at dersom en spiller står frem i hver kamp, så gir det grunnlag for at han kan bli testet hyppigere. Det kan være spiller som for eksempel Cristiano Ronaldo eller Messi. Men vi forstår samtidig at de største stjernene er bedre beskyttet enn spillere i de mindre klubbene. Det er mange faktorer som spiller inn, forteller Bastida.

Besøkt Barcelona én gang
Han avviser at spillerne i Barcelona testes oftere enn rivalene i La Liga.

– Av 42 profesjonelle klubber i de øverste divisjonene i Spania, har vi besøkt samtlige utenom fem. I Barcelona har vi kun gjennomført en uanmeldt test så langt denne sesongen, forteller Gomez Bastida.

Så langt denne sesongen har Det spanske antidopingbyrået (AEA) testet 233 fotballspillere i det profesjonelle ligasystemet. 48 blodtester og 185 urinprøver er gjennomført. Foreløpig har ingen spillere i La Liga testet positivt på ulovlige midler, selv om samtlige resultater foreløpig ikke er analysert.

AEA jobber etter retningslinjene fastsatt av det Internasjonale antidopingbyrået (WADA), som innebærer økt fokus på dopingtester utenfor konkurranse.